PixelImage

Dra nytta av ROT och RUT

Dra nytta av ROT och RUT

Över 1 miljon svenskar använde ROT-avdrag 2013 och antalet personer som gör avdrag för hushållsnära tjänster ökar varje år – drygt 550 000 gjorde RUT-avdrag förra året. Reglerna för de två avdragen skiljer sig lite åt.

Vad är RUT och ROT?

ROT avser avdrag för reparation och underhåll samt om- och tillbyggnad i eller i nära anslutning till en bostad du äger och bor i – som villor, radhus, kedjehus och parhus. Även bostadsrätter omfattas med vissa begränsningar.

RUT omfattar allmänt hushållsarbete. RUT-tjänsterna ska utföras i bostaden du bor i eller använder som fritidshus. Till skillnad från ROT finns det inget krav på att du ska äga bostaden. Du kan även få avdrag för RUT-tjänster utförda i dina föräldrars bostad.

ROT och RUT gäller även fritidshus inklusive fritidshus utomlands förutsatt att du bor där när arbetet utförs samt att ett företag utför arbetet.

Hur går det till?

Utföraren, till exempel målaren eller städföretaget, fakturerar köparen halva arbetskostnaden. När arbetet är utfört och köparen har betalat sin del av arbetskostnaden ansöker utföraren om utbetalning av resterande del av arbetskostnaden hos Skatteverket. När pengarna betalas ut registreras motsvarande belopp som preliminär skattereduktion på köparen. Du får alltså ditt avdrag under det år du betalat fakturan. Det slutliga ROT/RUT-avdraget fastställs i samband med att inkomstdeklarationen godkänns.

Villkor

1. Du kan enbart göra avdrag för arbetskostnad. Avdragen uppgår till halva -arbetskostnaden på ett utfört jobb som faller inom ramen för ROT och RUT.

2. Du kan som högst få en skattereduktion på 50 000 kr per person och år (vilket innebär att arbeten för 100 000 kr har utförts).

3. Du måste vara 18 år, betala skatt i Sverige och ha betalat för ROT- eller RUT-arbeten.

4. Den totala skatt du betalat måste överstiga ROT/RUT-avdraget, annars blir du återbetalningsskyldig.

5. Personen som utför arbetet får inte vara en närstående. Om din syster har ett bolag kan en anställd i bolaget utföra avdragsgillt arbete hos dig, men inte din syster.

Läs mer

Kan jag göra ROT-avdrag för arbete med att sätta upp markiser?  Gäller RUT vid djurpassning? Läs hela listan med avdragsgilla tjänster!

Villaägarnas samhällspolitiske chef: "RUT och ROT har gjort svarta jobb vita"