PixelImage

Kök: Renovera och förnya med enkla knep

Köksrenovering: Förnya med enkla knep

Det finns mycket du kan fixa själv i köket. Byta bänkskiva, måla om och byta gammal belysning till nya LED-lampor eller montera nya. Här får du tipsen för hur du ska få ett snyggare och roligare kök.

Byt vitvaror

Många av kökets vitvaror är miljö- och energiklassade. Klassningen är graderad från A+++ till D. Titta efter det vid nyinköp.

Budgettips! Det går att måla om kyl och frys, använd färg för metall.

Sätt utdragsbackar inuti skåp

Montera utdragsbara lådor eller backar i djupa skåp och skafferi, för att lättare komma åt och se vad som finns.

Byt kran eller diskbänk

Anlita en fackperson eftersom att det innebär rörarbete. Om en vattenskada skulle uppstå och arbetet inte är fackmässigt utfört, blir du ofta själv ersättningsskyldig. Det täcks inte av hemförsäkringen.

Gör köket vattensäkert

Skaffa droppskydd att lägga under kyl, frys och diskmaskin. Gör diskbänkskåpet säkert genom att lägga in en tätande diskbänksinsats.

Ny belysning

Att montera spotlights i taket eller dimmerfunktion på all belysning kan göra mycket för upplevelsen i köket.

Tänk på att bara behöriga får göra elinstallationer i hemmet. Anlita en elinstallatör för det här!

Måla om

Fräschare färg på väggarna kan ge köket ett snabbt lyft. Måla i samma färg som tidigare eller välj en ny. Det finns speciell färg för att måla på kakel.

Ny bänkskiva

De enklaste skivorna att byta själv är gjorda av laminat eller trä. Dessa kan du såga ut hål i, för till exempel en ho. Använd sticksågsblad med omvänd tandning och såga från undersidan, så fläks inte laminatet sönder. Bänkar av sten, kompositmaterial (corian) eller plåt måste måttanpassas och förbeställas.

Vill du veta mer om renovering?

Ställ en fråga till våra experter. Besök vår rådgivning här!