PixelImage

Isolering: Isolera ett gammalt hus

Så isolerar du ett gammalt hus

Är det dags att isolera huset? Här kommer fem tips från vår expert. 

1. Oftast är den enskilt bästa åtgärden att isolera vinden. Det medför dock att vinden blir kall vilket gör att fukt lättare kondenserar och därmed leder till fuktskador. Rådfråga experter! Det gäller även vid isolering av bottenbjälklag över en krypgrund.

2. Byte av fönster är i ropet, men få tar reda på vad de verkligen sparar. Att byta till nya fönster förändrar också i hög grad husets karaktär. Överväg att istället renovera de gamla fönstren. Det går även att ändra eller komplettera de befintliga.

3. Om huset har en gammal eldstad, se till att den är i godkänt skick. Komplettera ev öppen spis med en kassett eller installera en ny kamin. Se även eldstaden som en trygghet om elen slås ut.

4. Ett alternativ till att minska husets energiförbrukning är att värma huset effektivare. Det kan röra sig om att byta uppvärmningssätt till t ex värmepump, solvärme eller solenergi.

5. Se huset som en helhet, vilka blir konsekvenserna om du utför den här åtgärden? Tänk också på att värdet kan sjunka om det äldre husets genuina känsla och charm förstörs.

Vill du veta mer? 

Tips på hur du kontrollerar din ventilation