PixelImage

Kakla: Bästa knepen när du ska kakla

Bästa knepen när du ska kakla

Med kunskap, tålamod och en gnutta mod kan du själv sätta kakel ovanför bänk i kök och tvättutrymme och som stänkskydd vid handfat. Vi beskriver hur du ska gå tillväga.

1. Fixblandning

Häll i vattnet först, sedan pulvret. Följ anvisningarna på påsen. Låt blandningen vila i 10 minuter och vispa upp den igen innan den används. Som lekman kan du blöta fixen lite, så att kakelplattorna kan "halka" ner lite och vila på fogsnöret. Proffsen fixerar ofta kaklet direkt i fixet.

2. Personligt skydd

Använd tunna latexhandskar när du arbetar med fix och fog för att skydda händerna. När du blandar bör du använda andningsskydd, så att du inte andas in damm från produkterna.

3. Fingertopparna

Fastnar inte fixmassa på fingrarna om du trycker dem mot massan ska den tas bort och ny läggas på. Detta eftersom det har bildats en tunn hinna som gör att plattorna inte fastnar korrekt.

4. Snörsättning

Använd fogsnöre när du sätter kaklet. Plattorna är aldrig exakta och snöret gör att fogarna blir lika breda.

5. Första kakelraden

Den vilar mot en stödlist. Skruva eller spika inte fast den i väggen utan palla upp listen med till exempel kakelskivor istället.

6. Ytterhörn

Använd en aluminiumlist där. Kakelhörn blir lätt skadade.

7. Tvättsvamp

Ha med svamp och vatten när du monterar kaklet. Tvätta av plattorna och fixmassan ur fogarna, när det behövs. Låt fixen brinna så länge som tillverkaren anvisar innan du börjar foga.

8. Foga

Börja med en mindre yta, så du hinner tvätta bort kladdet innan fogmassan bränner fast på plattan. Den torkar fortare på plattan än i fogen! Räkna med att tvätta kaklet fem gånger innan det är rent. "Filmen" på plattorna gnuggas bort med trassel. Fukta gärna fogarna två gånger per dag de närmaste veckorna. Det gör dem starkare.

9. Håltagning

Undvik att borra hål i kaklet om det går. Det finns starka lim som kan användas istället. Måste du borra; sätt en tejpbit på kaklet där hålet ska vara. Det gör att borret inte slinter och skadar ytan. Använd aldrig slagfunktionen på borrmaskinen. Borrhålet ska fyllas med silikon innan du skruvar fast någonting.

10. Silikon

Tätar och döljer fel i innerhörn och mot diskbänken. När fogen är lagd, sprayar du tunt med diskmedel på fogen med en duschspruta och jämnar till den med ett finger. Diskmedlet hindrar fogen från att fastna på fingret.

11. Kök

Här kan du med fördel använda färdigblandat kakellim när du kaklar.

Renovera badrum själv - kolla branschreglerna först

Om du känner för att göra ett helt badrum, bör du studera branschregler och arbetsinstruktioner för alla ingående material innan du sätter igång. Utöver branschreglerna, finns ett antal regler om hur plattsättningen ska utföras. Det finns en omfattande pärm om detta på BKRs hemsida.