PixelImage

Hantverkare: Checklista mot fuskbyggare

Kompletta checklistan: Så slipper du råka ut för fuskbyggare

Trubbel med hantverkare är ett av dagens största konsumentproblem. Men så ska det inte behöva vara. Ta del av vår smarta checklista - och spar både pengar och bekymmer. 

så slipper du fuskbyggare

1. Leta på rätt sätt. När du letar efter en hantverkare - börja med att fråga vänner och bekanta om de har någon att rekommendera. Annars använd BraByggare.se eller gå via branschorganisationerna. Tacka aldrig ja till dörrknackande hantverkare.

2. Skicka ut offertförfrågan till flera företag. Ju utförligare offertförfrågan är, desto mer jämförbara blir de offerter som du har att ta ställning till. Tänk också på att inte alltid välja det billigaste alternativet. Verkar det för bra för att vara sant så är det oftast det. Det är viktigt att du känner att du kan kommunicera med byggaren, att ni förstår varandra.

3. Kolla upp företaget ordentligt. När du fastnat för ett företag är det dags att ta reda på företagets ekonomiska situation.
- Köp en kreditupplysning för att få en sammanställning av ekonomin. Har de betalningsanmärkningar eller går dåligt ekonomiskt ska du se det som en varningssignal. Tänk på att nystartade företag kanske inte har hunnit få betalningsanmärkningar.
- Har företaget F-skattsedel? Om inte kan du ses som arbetsgivare och får betala arbetsgivaravgifter. Du får inte heller ROT-avdrag om F-skatt saknas. Detta kan kollas med Skatteverket. - Är byggaren med i någon branschorganisation? Vad innebär medlemskapet i sådana fall?
- Försök få referenser från tidigare jobb som du kan kontakta. Sök även på internet på uppgifter om byggaren. Här gäller det dock att vara kritisk eftersom det kan vara byggaren själv som skrivit omdömena. Kolla Råd & Röns svarta lista. Om byggaren är med där har denne inte följt Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer vilket tyder på att denne är oseriös.

4. Få tips av andra som anlitat hantverkare. Prata gärna med andra som har anlitat hantverkare för liknande jobb. Har de några tips att delge på vad som gick bra respektive dåligt?

5. Välj rätt entreprenadform. Om det är ett stort och dyrt bygge så kan det vara bra med en totalentreprenad så att du bara har en part att vända dig till om något skulle strula.

6. Skriv avtal! Det är viktigt med ett skriftligt avtal för att undvika oklarheter. Använd lämpligt standardavtal beroende på vilket jobb som ska utföras. ABS09 för ny-och tillbyggen och Hantverkarformuläret för mindre arbeten. Om hantverkaren kommer med ett eget avtal så gå igenom det noga. Ta hjälp av en jurist eller byggkonsult om det behövs.

7. Avtalspunkterna du inte får missa:
- Beskriv noga hur arbetet ska utföras och särskilt om vissa metoder/material ska användas. Annars har hantverkaren rätt att använda det billigaste materialet, och det är inte säkert att ni har samma uppfattning om vad som är ett fackmässigt utfört arbete.
- Avtala även tydligt om priset. Fast pris eller takpris är oftast att rekommendera då löpande räkning kan skena iväg.
- Ha ett tydligt slutdatum för arbetena och avtala om dröjsmålsvite för det fall att bygget inte är klart i tid.
- Avtala om att nödvändiga försäkringar ska finnas och ha en framtung betalplan. Helst ska betalning ske när arbetet är utfört och besiktigat. Om det är ett större arbete ska åtminstone betalning ske kopplat till utfört arbete.
- Var noga med att avtala skriftligt om ändringar och tilläggsarbeten.

8. Gör allt i rätt ordning under byggprocessen. Att flytta en köksö på ritningen är betydligt billigare än att flytta den när köket står klart.

9. Räkna in oförutsedda utgifter. Räkna igenom kostnaden för bygget och lägg på lite extra för oförutsedda utgifter.

10 . Betala aldrig i förskott. Håll dig till avtalad betalplan.

11.Besikta - under arbetet och efter. Avtala gärna om löpande kontroller av arbetet. Det kan vara vettigt att ha en kontrollant som besöker bygget regelbundet. Risken är annars att många fel inte syns längre när det är dags för slutbesiktning. Det är också lättare att till exempel fixa ett dåligt fall i ett badrum innan det kaklas. Se även till att det blir du som utser besiktningsmannen till slutbesiktningen.

12.Utnyttja dina rättigheter. Om något går fel i bygget så tänk på att du har rätt att hålla inne pengar motsvarande felets värde.

 


Läs mer:
Läs mer i våra informationsskrifter och exempelavtal
Vanligaste missarna när du anlitar hantverkare
Ta kommandot över dialogen med hantverkaren
Ställ din egen fråga till våra experter
Bli medlem