PixelImage

Hantverkare: Konsten att välja rätt

Konsten att välja rätt hantverkare

Är rörmokaren pålitlig? Gör elektrikern ett bra jobb? Blir snickaren klar i tid? Genom att välja noggrant, vara tydlig och fråga efter referenser kan du förebygga många bekymmer. Här listar vi de viktigaste punkterna att tänka på när du väljer hantverkare.

anlita rätt hantverkare

Ta in flera offerter

Vid större arbeten rekommenderar vi att du tar in skriftliga offerter från flera olika håll. Kontrollera att priset är inklusive moms och att offerten innehåller allt som ska utföras. Det kan vara bra att få offerten specificerad i delar som material, arbete, kostnad för underentreprenörer, timpris för extra arbete utanför offert och så vidare. Då kan du lättare bedöma offerten och jämföra den med andra.

Ta referenser

Det säkraste sättet att bli nöjd med sitt val av hantverkare är att ta referenser från tidigare kunder innan du bestämmer dig. Kontrollera vad andra har tyckt. Är hantverkaren pålitlig, gör hen ett bra jobb, kommer hen i tid? Kolla också på Råd & Röns Svarta lista samt på andra sajter där kunder kan lämna omdömen.

Fråga efter F-skattebevis

Kontrollera alltid att hantverkaren har F-skattebevis, som visar att företaget är registrerat för moms och arbetsgivaravgifter. Annars kan du som uppdragsgivare bli skyldig att betala skatt och sociala avgifter i hantverkarens ställe. Kontrollera också att hantverkaren inte har några obetalda skatter eller andra skulder hos kronofogden samt att de har ansvarsförsäkring.

Upprätta skriftligt avtal

Du bör alltid skriva ett avtal med hantverkaren. Se till att tydligt specificera omfattningen av arbetet samt datum då jobbet ska vara klart. Tänk på att avtalet måste undertecknas av behörig firmatecknare för att gälla. Bestäm redan från början om det ska vara fast pris, löpande räkning eller takpris, och skriv in detta i avtalet.

Ha en dialog och var tydlig

Utgå inte från att hantverkaren förstår exakt vad du menar, du måste vara tydlig med vilka val du gör och vad som är viktigt för dig redan inför upphandlingen. Det är du som vet hur du vill ha det. Tänk på att sena ändringar ofta blir dyra. Kanske kräver ett visst tillval mer underarbete vilket då gör hela arbetet mer kostsamt. Då är det viktigt att du och hantverkaren har en bra dialog. Var tillgänglig för frågor från hantverkaren under arbetets gång.

Ta hjälp av experter

Via brabyggare.se hittar du kvalitetssäkrade hantverkare. Och är du osäker på något under processens gång, har du som medlem alltid tillgång till kostnadsfri rådgivning. Ställ din fråga direkt på webben!

Text: Karin Cedronius