PixelImage

Verktyg: Måsten i verktygslådan

Måsten i verktygslådan

Vi har valt 6 verktyg du inte klarar dig utan.

skruvdragare

regelsökare

SKRUVDRAGARE

Därför: Sladdlös, lätt att plocka fram, klarar de flesta borr- och skruvsituationer.

Användning: En skruvdragare har sin givna plats i varje hemmafixares verktygslåda. Den klarar allt från hyllhål i väggen till att skruva ihop Ikeamöbler.

Välj rätt: Känn på flera skruvdragare innan du köper, en tung skruvdragare är inte alltid ergonomiskt lämplig för den kvinnliga användaren. Ingår två batterier har man alltid ett laddat. En billig skruvdragare duger för den som bara ska göra några hål i väggen, men ska den användas mycket bör man gå upp en prisklass.

REGELSÖKARE

Därför: Smidigt sätt att hitta det som döljs bakom väggen.

Användning: Med en regelsökare hittar du enkelt reglarna bakom gipsväggen. Bra om du t ex vill hänga upp en 50-tums-tv på väggen. Regelsökaren gör också att du undviker att borra i el- och vattenledningar.

Välj rätt: Tester visar att det skiljer mycket mellan olika regelsökare.

Bitssats

Hammare

BITSSATS

Därför: Löser de flesta skruvproblem i hemmet.

Användning: En bitssats innehåller olika typer av skruvmejselhuvuden. Den gör att man inte står handfallen när cykelsadeln ska höjas eller altantrallen ska skruvas fast.

Välj rätt: Innehåller bitssatsen följande huvuden: spår, phillips, pozidriv, torx, insex och fyrkant, klarar man de flesta situationer. Komplettera gärna satsen med en bitsskruvmejsel. Ibland kommer man inte åt med en skruvdragare.

HAMMARE

Därför: Ingen villa utan hammare.

Användning: En prima hammare behöver varje hemmasnickare för allt från att spika upp tavelkrokar till att bygga en lekstuga. Snickarhammaren finns generellt i tre olika viktklasser: 13, 16 och 20 ounce. En 16 ounce-hammare är allmänt det bästa valet.

Välj rätt: Välj en hammare som känns bra i handen. Använder du hammaren till annat än att spika upp tavelkrokar ska du inte köpa den billigaste hammaren utan välja en i prisklassen 100–300 kr.

Sticksåg

Laserpass

STICKSÅG

Därför: Klarar av villans flesta sågsituationer.

Användning: En sticksåg är en flexibel maskin som med hjälp av bladbyten klarar av att såga i både trä och metall. För bäst resultat är det viktigt att använda rätt sticksågsblad till materialet du sågar i samt att använda kvalitetsblad. Sticksågen kan klara allt från att såga ett hål i bänkskivan för en vask till att kapa staketbrädor.

Välj rätt: En enkel regel när du väljer maskin är att den ska kännas bra att hålla i. Och ju mer du tänker använda sticksågen desto mer bör du kosta på den.

LASERPASS

Därför: Enkelt sätt att hänga tavlorna på samma höjd.

Användning: Ett laserpass kan kännas lyxigt, men är ett effektivt verktyg när du t ex vill sätta ut höjderna för hyllor, första kakelraden i badrummet eller få rätt höjd på plintarna till altanbygget.

Välj rätt: Det finns laservattenpass som förutom att de sänder ut en laserstråle även fungerar som ett traditionellt vattenpass. Vissa laserpass hittar även reglar och kablar i väggen.

Ur medlemsmagasinet Villaägaren nr 3-10
Text: Tore Tobiasson