PixelImage

Hantverkare: Säker hantering av dina nycklar

Vem har nycklar till ditt hus?

Hur gör du med nycklarna när hantverkare ska komma in i ditt hus? Får du kvittens på att nycklarna har tagits emot? Så här kan du göra för att slippa bekymra dig om vilka som har kopior av dina nycklar.

Det kan vara svårt att hålla ordning på hur många kopior som har gjorts av ens hemnycklar, vilka som har fått kopia av dina nycklar och hur många kopior som gjordes av de förra ägarna. Problem kan också uppstå när det är dags för renovering av ditt hus och hantverkare ska kunna ta sig in när du inte är där. Lösningen är enkel:

Om du inte har nycklar som är kopieringsskyddade, kan du istället skaffa en tillfällig låscylinder som du köper hos låssmeden. Den monterar du in, lånar ut en nyckel till hantverkaren och sen när hantverkarna har gjort sitt jobb och lämnat tillbaka nyckeln tar du bort cylindern. En låscylinder kostar mellan 500-1000 kronor. 

Har du inte bytt lås på väldigt länge kan det smartaste vara att byta ut alla låscylindrar. Du höjer säkerheten på huset och du slipper oroa dig för att människor du inte känner kan ta sig in i ditt hem.

Skriv ut nyckelkvittens

Du som är medlem kan skriva ut och använda Villaägarnas mall för nyckelkvittens. Logga in på sajten så visas en länk här nedanför.