PixelImage

Renovera: Ta hjälp av ett proffs

Renovera: Ta hjälp av ett proffs

De flesta av oss är rena amatörerna när det handlar om att bygga om ett badrum eller ett kök. Många är även ovana vid att upphandla hantverkstjänster. Här är våra bästa råd för att hitta kvalificerade hantverkare.

Man som tittar in i ett rum genom ett hål i väggen

Hur vet man att hantverkarna man anlitar är duktiga på sitt jobb, att resultatet blir proffsigt och man själv blir nöjd?

Att renovera ett kök eller ett badrum kräver en mängd olika kompetenser och flera hantverksyrken är inblandade – snickare, målare, elektriker, rörmokare, plattsättare...

När det gäller just elektriker så krävs behörighet för att utföra vissa elinstallationer. Och handlar det om ett våtutrymme, som ett badrum, finns det en rad certifieringar som ska garantera att den du anlitar har den rätta kunskapen för den typen av arbete. Det kan vara en trygghet, även om det egentligen inte finns några lagkrav på certifiering.

– Vi rekommenderar dock att man väljer en hantverkare med certifiering när det handlar om exempelvis våtrum, säger Mathias Lepik som är kvalitetsansvarig på Brabyggare.se.

Mathias jobb går ut på att se till att både enskilda konsumenter som använder förmedlingstjänsten Brabyggare.se och de anslutna hantverkarna är nöjda. Han tipsar om att man kan göra väldigt specifika sökningar för att sortera ut de företag som exempelvis har den certifiering man efterfrågar.

"Det kan vara ett elände att arbetsleda"

De hantverksföretag som ansluter sig till Brabyggare.se uppger själva i sina presentationer vilka certifieringar de innehar, och Brabyggare.se kontrollerar varje år att detta stämmer. Det är en del en den kvalitetssäkring som förmedlingstjänsten står för, där det även ingår att kolla momsregistrering, F-skatt, giltigt organisationsnummer, ansvarsförsäkring med mera. Vänder man sig direkt till ett hantverksföretag bör man själv kontrollera att certifiering osv finns.

Vid alla större projekt, när flera hantverkare är inblandade, rekommenderar Mathias att man utser en generalentreprenör, som får ta ansvar för alla underentreprenörer.

– Det kan vara ett elände att arbetsleda alla olika entreprenörer, på det här sättet slipper du det och det sparar både själsfrid och tid, säger Mathias.

Har du särskilda krav på underentreprenörerna, exempelvis att de ska vara certifierade, se till att det skrivs in i avtalet med generalentreprenören.

Oavsett om renoveringen är stor eller liten, du själv är byggledare eller inte – se till att skriva avtal innan arbetet startar! Det är Mathias bestämda råd till alla som har renoveringsplaner och tänker anlita hjälp.

– Använd gärna standardavtalet Hantverkarformuläret 14. Och gäller det ett badrum så lägg gärna till en post om besiktning. En annan sak som kan vara bra att lägga till, oavsett vilken renovering det handlar om, är en förseningsvitesklausul.
På så sätt får man en möjlighet till ekonomisk kompensation om hantverkaren inte blir klar inom utlovad tid.

Det vanligaste problemet

På frågan om vad som är det vanligaste problemet när man anlitar hantverkare, behöver Mathias inte fundera utan svaret kommer direkt:

– Dålig kommunikation om tilläggsarbeten! Det är inte ovanligt att det under arbetets gång dyker upp nya önskemål om diverse saker. Man kanske tycker att målaren kan ta och måla ytterligare en vägg "när han/hon ändå är där". Men när det ska göras något mer än det var tänkt från början gäller det att både du och hantverkaren är tydliga med vad det kommer att kosta. Annars finns en stor risk för konflikter eller missnöje kring posten för det extra arbetet när fakturan ska betalas.

Text: Lotte Ivarson Sandén

Läs mer: Certifieringar och krav på behörighet för hantverkare


Hitta din kvalitetssäkrade hantverkare här