PixelImage

Jordkällare: Renovera gammal jordkällare

Renovera den gamla jordkällaren

Förr var el något som var förbehållet dem som bodde i stan, på landet fick man klara sig på smarta idéer istället. Jordkällaren är ett smart kylskåp som inte kräver el! Man ville kunna lagra och förvara rotfrukter och grönsaker som man odlat – utan att de ruttnade eller möglade.

Kvinna på väg ut ur jordkällare

Har du en jordkällare idag – var rädd om den! Se till att den är tät mot vatten och skadedjur och att den har ventilation. De flesta jordkällare har en luftsluss med dubbla dörrar. På så sätt minskar man mängden varm och fuktig luft som kommer in på sommaren, och på vinterhalvåret undviker man att värmen försvinner ut. Det ska finnas separata ventilationsöppningar som man kan öppna och stänga efter behov. Man stänger på sommaren när luften utomhus är för fuktig och varm. 

Samtidigt är det just den fuktiga luften man vill åt i en jordkällare. Ett kylskåp ger kall men torr luft och torkar ut grönsaker snabbare än jordkällaren.

En välfungerade jordkällare ska hålla +3 till +8 grader varmt, året om. Vår jordkällare har de senaste åren använts som frostfri förvaring av en vattentank. När vattentanken inte längre behövdes kunde jordkällaren nu återfå sin rätta funktion.

Så gör du luftiga lådor till grönsakerna

Det är viktigt att förvaringslådor till grönsakerna har fötter så det kommer in luft under – på det sättet minskar risken för t ex mögel och grönsakerna håller sig fina längre. Lådorna är tillverkade av läkt 22 x 45 mm.

  1. Såga 12 st bitar, 50 cm långa, till sidorna. Såga 4 st bitar, 25 cm långa, till hörnen. Såga 7 st bitar, 49,5 cm, till botten.
  2. Spika ihop två sidor, genom att fästa hörnbitarna i slutet på varje läkt. Sätt den understa läkten 4 cm upp på hörnbiten. Spika fast den översta läkten och en läkt mittemellan den översta och den understa. Gör två likadana sidor.
  3. Fäst de 6 st resterande bitarna i hörnbitarna.
  4. Vänd på lådan och sätt in bottenbitarna. Spika dem utifrån på två sidor. Nu har du en låda med ben som släpper in luft under och om du gör fler går de även att stapla på varandra.

Förvaringslåda byggd av läkt

Fixa väggar och ventilation

För att fräscha upp jordkällaren målade vi tak och väggar vita med hjälp av släckt kalk, som blandas ut med vatten. Den finns i bygghandeln och kostar mindre än färg. Dessutom andas den bättre och håller längre om det inte blir för fuktigt inne i källaren. God ventilation är viktig, var dock noga med att sätta insektsnät vid varje ventilationshål så du håller objudna gäster borta.

TÄNK PÅ: Det är viktigt att ta död på mikroorganismer innan du målar en jordkällare invändigt. Förr var svavling och sedan kalkning något som gjordes varje år för att inte förråden skulle skadas av mögel.

Text & foto: Niclas Albinsson