PixelImage

Fönster: Håll dem i form

Fönster - så håller du dem i form

Kanske är det dags att fixa dina fönster? Vi tipsar om när det är dags att använda smörolja och vad du ska göra med sprucken färg samt mycket mer.

Så fixar du dina fönster:

  • När du tvättar rutorna, gör även rent målade ytor med vatten och diskmedel. Smuts binder fukt och kan innehålla ämnen som sliter på färgen. Gäller även plast- och aluminiumfönster.
  • Sprucken färg, bubblor eller krackelering samt kitt som släpper? Dags att måla och kitta om fönstren!
  • Ett par droppar smörjolja på beslagen gör underverk för tröga fönster. Vändbara fönsters glidbeslag mår bra av vitt vaselin.
  • Fönster målade med akrylatfärg (plastfärg) kan rötskadas utan att det syns. En lätt upphöjning av färgen på fönsterbågen kan vara enda tecknet – känn då efter med en kniv. Sjunker spetsen in måste skadan lagas eller fönstret bytas ut.
  • Kondens mellan rutorna i kopplade fönster kan bero på att det är för tätt mellan bågarna. Du kan då behöva hyvla av insidan av bågens under- och överkant så att uteluften kan ventilera utrymmet mellan glasen. Problemet kan också bero på att tätningslisten inte håller tätt så att den fuktbärande inneluften kommer in mellan rutorna – sätt då dit nya tätningslister. Kondens mellan rutorna i isolerglas kräver ett byte av isolerglaskassetten.

Vill du veta mer om fönster?

Läs mer om fönster i vår underhållsskola

Ställ en fråga om fönster till våra experter