PixelImage

Hantverkare: Bra dialogen med hantverkare

Så tar du kommando över dialogen med hantverkaren

Många litar blint på det hantverkaren säger eller vågar inte ta en diskussion - trots att man inte är överens. Det kan vara svårt att veta hur man ska svara när hantverkaren vill ha förskottbetalning, mer pengar till material eller betala svart. Men lugn, Villaägarnas expert Sofia Hellsing har tips på hur du ska agera. 

Hur ska man våga ta upp svåra saker utan att förstöra relationen som man är beroende av?
- Tänk på att det sannolikt blir ännu värre om du inte tar upp problemen i tid. Det blir bättre både för dig och hantverkaren om du exempelvis påtalar ett fel på fallet i badrummet innan golvet är kaklat. Försök att påtala problemen på ett vänligt sätt.

Hur ska man svara när hantverkaren:

... vill ha förskottbetalning?

- Säg nej. Tänk på att du aldrig behöver betala mer än vad ni avtalat om. Tänk också på att det finns en risk att du blir av med de pengar du betalar i förskott och att du förlorar ditt bästa påtryckningsmedel om något går snett när du inte har möjlighet att hålla inne pengar för betalning längre.

... vill ha mer pengar till material eller löner löpande?

- Om byggaren räknat fel ligger ansvaret på honom. Att han inte klarar att betala löner och material är ett tecken på att han har dåligt med pengar och att det finns risk för konkurs, eller åtminstone att du aldrig får något för de pengar du betalar för detta. Det är alltså en varningssignal som du bör ta på allvar. En hantverkare utan ekonomiska problem borde dessutom ha kreditmöjligheter när det gäller inköp av material. Säg att du inte vill betala mer än enligt avtalad betalplan.

Säger att F-skattsedel inte spelar någon roll?

- F-skatt spelar stor roll. Du får till exempel inget ROT-avdrag om hantverkaren inte har någon F-skatt. Dessutom kan du komma att ses som arbetsgivare vilket gör att du måste betala in arbetsgivaravgifter etc. Anlita inte en hantverkare som saknar F-skatt.

... säger att det blir mycket billigare om vi tar det svart?

- Tänk på att du numera har rätt att få ROT-avdrag vilket gör att du inte tjänar så mycket pengar på att anlita svart arbetskraft, kanske ingenting. Dessutom finns det många nackdelar med att anlita en hantverkare svart och frågan i sig kan tyda på att det är en oseriös hantverkare. Att klaga på dåligt utförda jobb kan exempelvis bli svårare än normalt, garantier saknas och om du inte har några kvitton kan du få problem att visa för ett försäkringsbolag att badrummet var nybyggt vid en försäkringsskada eller dra av pengar för arbete med samma badrum vid en försäljning. Dessutom är svartjobb olagligt.

Läs mer:
Kompletta checklistan: Så slipper du råka ut för fuskbyggare

Vanligaste missarna när du anlitar hantverkare 

Ställ din egen fråga till våra experter 

Bli medlem