PixelImage

Torpargrund: Expertens bästa tips

Torpargrund - expertens bästa tips

Äger du ett hus med torpargrund kan det vara bra att ha några saker i åtanke för att bland annat minska risken för fuktskador.

Torpargrund förekommer oftast i gamla hus från 1800-talet och var den vanligaste typen av grundläggning fram till mitten av 1900-talet. Torpargrund eller krypgrund som det också kallas är en grundläggning för ett hus som bygger på att en ventilerad eller oventilerad luftficka skapas mellan markytan och bjälklaget.

  • Vinterbona inte: Om du vill vinterbona ditt torp ska du tänka på vad åtgärderna får för konsekvenser. Isolerar du golvet blir det kallare i torpargrunden och det i sin tur ökar risken för fuktskador.
  • Ventilera! Kom alltid ihåg att ventilera torpets grund på sommaren. Öppna ventilerna i grundmuren och låt de vara öppna under hela sommarhalvåret. På vintern stänger du ventilerna och låter de förbli stängda tills dess att sommarvärmen kommer tillbaka.
  • Bevara golvet: Bevara golvet som det är. Lägger du ett annan typ av golv som är tätare ökar risken för fukt i torpargrunden och det i sin tur kan få förödande konsekvenser för ditt hus.
  • Använd plastfolie: Lägg ut plastfolie på marken under huset. På så sätt hindras markfukten att komma åt torpagrunden.
  • Kika in i torpargrunden: Om det går att titta in i torpargrunden kan du kika efter ruttet trä eller om tidigare ägare har har lagat med cement. Cement tar nämligen åt sig fukt, och det i sin tur kan göra så att det understa stockvarvet blir uppfuktat och det kan leda till röta.
  • Om du ska laga din torpargrund: Försök använda samma material som användes förr. Den bästa isoleringen mot fukt i gamla timmerhus är fortfarande näver.

Vill du veta mer?

Rådgivningens vanligaste frågor

Allt du behöver veta om mögel

Tips om målning!

Värmeisolering - Bästa tipsen!