PixelImage

Trappan: Renovera och ge den ett lyft

Trappan: Renovera och ge den ett lyft

Har trappan börjat knarra? Är ytskiktet slitet och nött? Så här kan du fräscha upp trappan i ditt hus, eller ge den ett helt nytt utseende.

Hur ser din inomhustrappa ut idag – och hur önskar du att den ska se ut? Om inte trappan är i så uselt skick att den behöver bytas ut helt och hållet, finns det några olika vägar att gå när det är dags för en renovering. Alla trappor lämpar sig inte heller för renovering.

– Trappan blir inte mindre brant och mer gångvänlig för att du renoverar den, och det finns ingen garanti för att den slutar knarra... Fundera på vad du uppnår med renoveringen och titta på helheten, säger Peter Lundgren, säljare på Drömtrappor.

Klä med färdiga steg

Inomhustrappa i trä, med ett barn som sitter och läserEtt sätt att förnya är att klä trappan med färdiga steg. Det finns många återförsäljare av den här typen av trapprenoveringsset och det är ett bra alternativ om du vill att en sliten trappa ska se modern ut igen. Genom att metoden i många fall inte kräver så mycket förarbete går det ganska snabbt att få ett snyggt resultat.

Instruktioner följer med materialet, och är trappan rak ska det inte vara alltför svårt – är du lite händig bör du klara att göra det själv. Är trappan däremot svängd kan det vara klurigare och då kan en montör behövas.

– Man måste inte anlita hantverkare, men vi rekommenderar att man gör det när det handlar om en svängd trappa. Vill man göra den typen av renovering själv är det viktigt att ha bra verktyg, menar Peter Lundgren.

Det finns olika träslag och material att välja bland och du kan få en yta som är obehandlad, lackad eller oljad. Valet av ytskikt avgör sedan vilket underhåll som krävs.

En grundoljad ektrappa bör med jämna mellanrum underhållas genom att ett nytt lager med olja stryks på. Räkna med att göra detta ett par gånger per år under de första åren.

Väljer du däremot en trappa i lackad ek krävs inget underhåll mer än att dammsuga och torka, precis som ett vanligt golv, och eventuellt behandla med polish om ytskiktet börjar se nött ut.

Måla, lacka eller olja trappan

Den billigaste renoveringen är att måla om, lacka eller olja den befintliga ytan. Ett ofta tidskrävande jobb då du måste göra ett grundligt förarbete. Se till att spackla och slipa noggrant för att uppnå ett så bra resultat som möjligt. En slipmaskin och en handskrapa är bra verktyg att använda. Även en IR-lampa med infrarött ljus, som gör att färgen släpper från underlaget och går lätt att skrapa bort, är att rekommendera.

Först när du fått bort allt det tidigare materialet, och ytan är spacklad och slipad, är det dags att stryka på olja, lack eller färg.

Den som har att göra med en trappa inklädd med heltäcknings- eller linoleummatta och vill förvandla den till en mer charmig trätrappa får räkna med att lägga ner en hel del tid och arbete. En värmepistol kan vara bra att ha för att få bort de sista limresterna.
Ska renoveringen bli hållbar gäller det att välja en färg som tål att slitas på. En målad trappa kan också bli hal att gå på och därför är det viktigt att blanda någon form av struktur i färgen. Ta hjälp av fackmannen i färghandeln för att hitta bästa alternativet när det gäller trappfärg med slitstyrka och struktur.

När du ändå fräschar upp trappan, passa på att försöka åtgärda knarrande ljud som med tiden kan uppstå. Ljudet kan bero på att något sitter löst och att träbitar gnids mot varand-ra när du går på trappsteget. Om du kommer åt trappan från undersidan kan du prova att skruva fast sättsteg (de lodräta delarna mellan planstegen) som sitter lösa. Observera att knarr inte behöver betyda att trappan är trasig. Trä är ett levande material som torkar och sväller beroende på luftfuktighet – dessa förändringar kan också orsaka att trappan knarrar.

Se till att trappan är säker

Är trappan i ditt hus av äldre modell, kan det vara en god idé att se över säkerheten – uppfyller den de säkerhetskrav som rekommenderas? Givetvis ska trappan inte vara för brant men även avstånd mellan stegen och hur högt räckena sitter är av stor betydelse. Speciellt om man har små barn i huset är det viktigt att avstånden följer riktlinjerna.
Peter Lundgren har några sista råd:

– Normen är att ingen öppning ska vara mer än 100 mm mellan stegen, och räckena får inte vara klätterbara. Räckets höjd bör inte heller vara under 0,9 meter. På nya, öppna trappor ska det alltid följa med en barnsäkerhetslist som monteras under steget för att säkerställa att öppningen inte blir mer än 100 mm. Finns detta inte på din gamla trappa bör en sådan monteras.

Att tänka på när du ska renovera trappan:

  • Titta på helheten på din trappa, vad du vill uppnå, och jämför -kostnaden för en renovering med att sätta in en ny trappa.
  • Om du ska måla din trappa, välj en färg som inte blir hal att gå på.
  • Att måla, lacka eller olja sin trappa vid renovering är det billigare alternativet men här krävs också mycket förarbete.
  • Om du ska ta bort befintligt material på din trappa, kan det här vara bra att ha till hands: slipmaskin, IR-lampa, värmepistol, skrapa, "trappstegsmall" eller trappstegsmätare, ett mätverktyg som kan vara bra att ha för att få rätt mått på de nya stegen.

Text: Jenny Olsson