PixelImage

Hantverkare: Varning för oseriösa hantverkare

Varning för oseriösa hantverkare

Under vår- och sommarhalvåret turnerar oseriösa hantverkare runt landet. Var skeptisk till erbjudanden du får hemmavid, råder juristen.

Under våren och sommaren dyker de oseriösa hantverkarna upp i villakvarteren. De erbjuder olika typer av renoveringar och reparationer. En vanlig tjänst är asfaltering. De har med sig maskiner och säger att de kan åtgärda en bristfällig uppfart med asfalt eller plattläggning.

En annan inriktning som ökar i antal är takläggningsarbeten. Även för detta har de ofta med sig vad som behövs och vill gärna starta på en gång.

Kontantbetalning i förskott

Arbetet kan vara billigt eller dyrt och ska betalas i kontanter – många gånger i förskott. Den som inte vet ungefärlig prisnivå för en tjänst kan bli ordentligt blåst. Alla avtal är muntliga.

- Generellt ska man vara skeptisk till hantverkare som ringer på dörren och vill utföra tjänster. Seriösa hantverkare brukar inte arbeta på det sättet, säger Terese Wallinder som är jurist och chef för Villaägarnas rådgivningsavdelning.

Firmorna har också sällan någon f-skattsedel, vilket i praktiken innebär att det är svartjobb. 

- Om företaget inte har f-skattsedel riskerar du som beställare att bli betraktad som arbetsgivare med ansvar för skatter, försäkringar och sociala kostnader, säger Terese Wallinder.

Undermåligt arbete

Vid sidan om skatteaspekten finns det en annan risk med dessa hantverkare, nämligen att de inte gör ett bra jobb eller att de använder material med låg kvalitet.

- Att ett markarbete är undermåligt, upptäcker man ofta inte förrän följande år, när tjälen har gått ur marken. Att plattorna då kan ligga huller om buller, beror ofta på slarvigt underarbete. Och när företaget inte har någon fast adress i Sverige är det naturligtvis svårt att klaga.

Läs mer om att anlita hantverkare

10 tips för att undvika fuskbyggare!

Anlita kvalitetssäkrade hantverkare via brabyggare.se