PixelImage

Ytterdörr: Uppdatera din gamla dörr

Ytterdörr: Uppdatera din gamla dörr

Dörren är en del av husets själ och tidsanda och det finns ofta ingen anledning att byta ut den, menar Patrik Wendelius, byggnadsteknisk expert hos Villaägarna. Så – innan du ersätter en gammal dörr, räkna efter vad det skulle kosta att istället uppdatera den!

Bild på grått hus med vit ytterdörr och del av trädgård

1. Hur kan man förbättra säkerheten i en äldre dörr?

Försäkringsbolagen kräver i regel att samtliga ytterdörrar är försedda med en godkänd låsenhet. Låt en låsmästare komplettera dörr och karm med godkända produkter och spara kvittot som ett säkerhetsdokument. Se också över dörrens infästning. Dörren bör vara monterad med speciella justerbara karmskruvar som är härdade. Det försvårar inbrott.

2. För att få ett nytt utseende på dörren, vad kan man göra?

Måla om, förstås. Montera glasning eller sidoljus. Sätta lister på dörrbladet.

3. Hur åtgärdar man en dragig dörr?

Dörren behöver täta mot karmen, vilket lätt kan kontrolleras – finns tätningslist? Det är svårare att kontrollera tätningen mellan vägg och karm, då måste foder på ut- och insida tas bort. Det går också att termografera dörren för att upptäcka dålig tätning. Kommer det in luft under tröskeln? Är den skruvad kan den lätt tas bort. Lämpligt är att lägga tunt med isolering under nästan hela tröskeln. Närmast insidan läggs en sträng med mjukfog som lufttätning.

4. Kan jag spara pengar på att byta ytterdörr – om den läcker värme, till exempel?

Nej, men du kan spara lite energi varje år och därmed minska husets energiförbrukning.

5. Kan försäkringsbolaget kräva att jag byter ut en gammal dörr?

Nej, däremot kan det vid en skada hävda att dörren eller låsningen inte uppfyller de krav som ställs och reducera ersättningen därefter – kolla med ditt försäkringsbolag!

Ytterdörr: Är det dags att byta?