PixelImage

Fruktträd: Så väljer du rätt äppelsort

Äppeltider: så väljer du rätt sort

Lyckan är ett eget äppelträd! Men om du ska välja sort för att plantera i din trädgård är det bra med en smula eftertanke. Här får du tips på vad du ska tänka på när du väljer äppelsort.

Vad vill du ha för typ av frukt? Ett äpple som är det godaste tänkbara att äta naturellt eller vill du ha ett bra matäpple att göra mos, äppelkakor och andra godsaker av? Eller vill du slippa välja och få allt på en gång?

Skörda sommar, höst eller vinter?

Skördetid och hållbarhet varierar också och kan vara bra att ha med i beräkningen. En tidig sort kan vara trevlig att ha när det fortfarande är lite sommarkänsla, till exempel Discovery, Astrakan och Transparente Blanche.

Medan riktigt sena sorter, som Melon och Ingrid Marie, brukar kunna sparas över vintern om man bara har möjlighet att förvara frukten på rätt sätt. Och skulle man lyckligtvis ha plats för tre äppelträd väljer man kanske en sommarsort, ett höstäpple och ett vinteräpple.

Prova!

Men i slutändan vill vi nog främst av allt ha ett riktigt gott och gärna vackert äpple. Se gärna till att provsmaka olika sorter, det brukar det finnas möjlighet till på höstens alla äppelmarknader. Titta i din lokaltidning!

Läs mer

4 tips för plantering av äppelträd

Så lagras vinteräpplen

Vilken är din äppelfavorit? Dela med dig!