PixelImage

Biodling: Hur gör man?

Biodling - hur gör man?

Biodling på tomten blir allt mer populärt. Men hur gör man, vad kostar det och är det svårt?

Villaägarnas nya boendeekonom Håkan Larsson är inte bara intresserad av siffror och politik - han är biodlingsfantast också. Vi ställde fem frågor om biodling till honom.

Bin

1. Varför började du med biodling?

- Det är en rolig hobby! Och jag ska inte sticka under stol med att det blir fantastiskt god honung. Dessutom gör man en viktig insats för att stödja det lokala ekosystemet. Bina pollinerar blommor och växter och hjälper dem att frodas.

Att det finns ett sådant behov råder det ingen tvekan om menar Håkan Larsson:

- Man kan säga att vi befinner oss i en pollinationskris. Under det senaste decenniet har antalet pollinerande bin minskat drastiskt på grund av kvalster och allt bekämpningsmedel som används i jordbruket. Vi behöver fler bin.

2. Hur kommer man igång med biodlingen?

- Det finns kurser att gå och böcker att läsa, men jag har en granne som också är intresserad så vi har hjälpts åt. Bikuporna snickrade jag ihop själv, men det finns färdiga paket att köpa. Bisamhället, eller avlägget som det kallas på fackspråk, kommer i tio ramar som du sätter ner i bikupan. Sen är det bara att vänta på honungen.

3. Innebär en biodling mycket jobb?

- En amatörodlare som jag lägger inte ner speciellt mycket tid. Bina är självgående. Jag tittar till dem lite då och då för att se att de har det bra. Men det är klart att när det är skördesäsong så lägger jag ner lite mer tid, men det är ju något man ser fram emot.

4. Vad kostar det att ha bin?

- Jag byggde ju mina egna kupor så för mig kostade det inte så mycket. Jag har väl lagt ut ungefär 2 000 kronor för allt material inklusive bidräkt och rökpust. Bisamhället kostade 1 200 kronor.

5. Är det inte farligt med en biodling på tomten?

- Nej, inte alls. Bina är väldigt snälla så länge man inte stör dem. Man märker knappt av dem. De är ju inte som getingar. Barnen tycker det är roligt att stå några meter ifrån kuporna och se på när bina flyger in och ut. Jag kan verkligen rekommendera biodling!

Se Håkan berätta om biodling