PixelImage

Ljusfest

Bjud in till ljusfest

Lekfullt, vackert, effektfullt – här är några idéer som trotsar mörker och kyla och får din trädgård att kännas härligt inbjudande. Perfekt i advents- och glöggtider!

Upplyst hus i vinterskrud.

Till grannars glädje!

Att klä hela huset i julskrud sprider glädje till alla som passerar förbi. Hela huset lyser stämningsfullt i vintermörkret, fint och personligt ljussatt med olika slingor och dekorationer.

Frusna hjärtan

Så gör du ishjärtan: Använd hjärtformar i aluminium (sådana man har till vaniljhjärtan). Lägg en rosenknopp eller en liten elegansnejlika i varje form. Ställ formarna på en  bricka. Klipp till tunn ståltråd i 20 cm långa bitar och forma till öglor. Fyll formarna med vatten och lägg i öglorna med trådändarna under vattenytan så att de kan frysa fast. Ställ utomhus vid minusgrader, annars i frysen. Lossa hjärtat genom att värma formen i handflatan.

Ishjärtan som pynt i din trädgård.


Fint i minusgrader

Vi fyllde en zinkskål med mossa, röda juläpplen, några små kottar, vita hyacinter och lite annat. En ljusslinga runt  kanten får lysa upp alltsammans. Det blev ett fint arrangemang  som klarar någon minusgrad – ställ ut på trappen på dagen och ta in ifarstun på natten.

Skål fylld med mossa, hyacint och ljusslinga.


Tipp tapp

Har tomten redan varit här? 
Julens gäster överraskas redan vid grinden, för på trädgårdsstolen har vi lagt granris, en krans dekorerad med en ljusslinga, några fint inslagna paket och sedan toppat med en lysande kanin.
Det blev succé!

Stol prydd med upplyst krans och paket.


Vackert av snö

Effektfull snöbollslykta som drivs av batteri – och aldrig smälter!

Runt om ligger en batteridriven ljusslinga som vi dekorerat med små tallkvistar som bundits fast med genomskinlig fiskelina.

Upplyst snöbollslykta.


Vackert av is

Islyktor kan du göra i stora kakformar med hål i mitten.

Hålet bör vara så stort att du senare kan få ner ett värmeljus eller en ljusstump.

Här har vi istället använt tomtebloss.

Islykta med ljus.


I ljusslingors sken

Med batteridrivna ljusslingor, helst med transparent sladd, kan du skapa lysande arrangemang precis var du vill i trädgården. Men tänk på att de gärna får synas från fönstren så att du verkligen får glädje av dem. Här är det en stor glaslykta som tillfälligtvis flyttats ut i snön och fyllts med flera ljusslingor och tallkvistar.

Glasskål fylld med ljusslinga, kottar och mossa.


Varmt eller kallt ljus? 

Det finns varmvita slingor och det finns slingor med kallt ljus. Vad man väljer är främst en smaksak men många föredrar det varmvita. Resultatet blir mindre lyckat om man blandar varmt och kallt, det får det kalla ljuset att se ännu kallare ut. Läs noga på förpackningen eller fråga personalen.

Text: Sigrid Hallén Schutt
Foto: Susanne Almers
Ur Villaägaren nr 5, 2017