PixelImage

Odla i kruka: Försmak av våren

En försmak av våren

Krokusar, pärlhyacinter, scilla, irisar – vi skapar vår inomhus redan nu med underbara vårlökar i vaser, lådor och krukor. Botanisera i blomsteraffären och låt dig inspireras!

Vårens lökar

Vackra knölar

Lökarna måste inte stå kvar i sin kruka. Själva löken är nog så vacker att titta på den med. Ta upp lökarna, skölj av all jord, placera i en vas med smal hals, som släpper ner ottrådarna i vattnet, men inte löken. Här står pärlhyacinter på givakt i små vaser från Rice.

Arrangera lökar i låda

Arrangera i låda

Lyft ut lökarna ur plastkrukorna och låt fantasin flöda! Här är några olika varianter i en gammal förvaringslåda med fack, precis lagom för vårlökar.

Lökar sticker upp

Sticker upp

Några lökar sattes i kruka i höstas, de fick en köldknäpp under ett par månader, och nu har de tagits in i värmen och börjat spira.

Grönska i solen

Som en sol

Krukor med patina kan man ibland få köpa till billig penning i blomsteraffärer eller plantskolor. Här med en ljuvlig raritet, som man får dra fram själv på hösten. Den fuktkänsliga krinolinnarcissen lyser som en sol på kaffebordet!

Udda löksorter

Udda sort

Leta efter udda arter och varianter i välsorterade blomsteraffärer. Här hittade vi en framdriven kungsängsliljesläkting, Fritillaria michailowskyi. Lökarna planterade vi om i en söt skål från House doctor.

Stjärnglans i krukan

Stjärnglans

De ursöta rosa blåstjärnorna, Scilla ’Rosea’, är inte helt lätta att få tag på i kruka på våren. Köp istället lökar på hösten i välsorterad trädgårdsbutik.

Läs mer

Så driver du fram egna lökar

Köpställen

House doctor, 018-60 02 55, www.housedoctor.dk 
Madam Stoltz, +45 38 79 33 41, www.madamstoltz.dk
Rice 08-592 541 00, www.rice.dk

Foto: Monika Norby