PixelImage

Gräsmatta: Så får du din gamla gräsmatta i topptrim

Gräsmatta: Så får du din gamla gräsmatta i topptrim

Vill du ha en fin gräsmatta? Gödsla regelbundet, stödså där det behövs och lär känna ditt ogräs, tipsar gräsexperten Olle Berg.

Bara fötter i gröngräset och ett pars kor bredvid

Bli av med mossan

Mossa beror ofta på för lite näring, så gödsla regelbundet, två till fyra gånger under vår och sommar. Använd ett bekämpningsmedel för att få bort mossan snabbt, eller ett kombipreparat som både gödslar och tar bort mossan samtidigt. Järntillskott, eller gödselmedel med hög järnhalt, är också effektivt. Men undvik mossrivare!

Dressa gräsmattan

Dressjord stimulerar skott och rötter och gör gräsmattan tåligare. När gräset är nyklippt sprider du dressen över gräset och fördelar den med en lövräfsa, så att den sjunker ner mellan stråna. Passa på att stödså (strö gräsfrön där gräsmattan är tunn) om det behövs! Gräsmattan kan se ful ut till en början, men jorden sjunker snabbt ner och resultatet blir en jämnare matta.

Bli kvitt ogräset

De traditionella metoderna - att rensa för hand eller rensa med hacka eller blåslampa - i kombination med ogräsmedel är bästa bot. Vilka sorters ogräs har du, är de ettåriga eller perenna? Det är viktigt att veta för att välja rätt medel. Vissa verkar ytligt medan andra dödar hela ogräset, även rötterna.

Så får du den perfekta gräsmattan


Psst! Du vet väl att medlemmar har kostnadsfri tillgång till rådgivning inom bland annat trädgård? Ställ din fråga till våra experter - direkt på webben!