PixelImage

Gräsmatta: Så här besegrar du mossan

Gräsmatta: Så här besegrar du mossan

Kunskap, arbete och tålamod är tre huvudingredienser för att du ska vinna matchen mot mossan. En stark och frisk gräsmatta kan klara av att konkurrera ut mossan på egen hand, men ibland behöver mattan lite hjälp på vägen – och får mossan övertaget kan det behövas mer omfattande åtgärder.

Jeansklädda ben på huk i gräsmatta

Hur mycket mossa som är acceptabelt är en smaksak, men om du har lite mossa och gräsmattan i övrigt är frisk och välskött kan du antingen låta gräsmattan göra jobbet själv, eller göra det enklare för mattan genom att lägga ut mossdödande medel under vår, sommar och höst. Men tänk på att inte använda bekämpningsmedel i samband med att du gödslar på vårkanten.

Gödsla och kalka

Att gödsla gräsmattan är också ett bra sätt att få bort mossan. Gräsmattegödsel fungerar som en vitamininjektion. Gräsmattan blir starkare och kan konkurrera ut mossan. Gödsla gärna 4-5 gånger i samband med regn under vår och sommar. Om du vill fortsätta gödsla på hösten bör du använda ett så kallat höstgödsel som innehåller lite kväve och mycket fosfor. Att kalka gräset kan också göra stor skillnad. Många gräsmattor växer sämre om jorden är för sur.

Toppdressa och så

När mossan börjar försvinna finns det flera sätt att se till att den inte kommer tillbaka. En beprövad metod är att stödså hela gräsmattan en gång om året. Gräsmattan blir då tätare och mossan får det svårare att överleva.

Att toppdressa är ett annat sätt att hålla mossan i schack. Toppdressing innebär att du hjälper jorden att tillgodogöra sig näring. Det är ett sätt att återställa naturens egna kretslopp. En budgetvariant av toppdressing är att inte kratta ihop höstlöven utan istället köra över löven med gräsklipparen ett par gånger. Det finhackade lövlagret ska inte vara tjockare än 1-2 centimeter. Har du inte löv på tomten, eller föredrar att kratta bor dem, kan du köpa torv, matjord eller färdiga paketblandningar med toppdressing. Det brukar räcka att doppdressa vart tredje eller fjärde år.

Kom ihåg att aldrig toppdressa på sommaren för då kan gräsmattan få brännskador.

Är din gräsmatta fläckvis nersliten och jorden våt och näringsfattig, kan du räkna med att mossan kommer försöka att få fäste. Medicinen är bättringssådd. Börja med att kratta bort det gamla gräset, toppdressa lite, och avsluta därefter med att så nytt gräs.

När mossan tar över

Gräs trivs bäst på platser där det finns gott om solljus och näringsrik jord. Mossa däremot bryr sig inte så mycket om solljus eller näringsrik jord, tvärtom – skuggiga och näringsfattiga platser är en plantskola för mossa eftersom det ofta är fuktigt, vilket mossan verkligen gillar. Om mossan helt tagit över, och inga åtgärder tycks göra någon skillnad, behöver du sannolikt dränera om gräsmattan, och ta bort skuggande träd och växter. Är gräsmattan gammal och näringsfattig kan det vara lika bra att anlägga en helt ny gräsmatta.

Tips för fin gräsmatta utan mossa

  • Gödsla två till tre gånger per år, och höstgödsla gärna (gödsel med lite kväve och mycket fosfor).
  • Klipp gräset ofta. Hellre för långt än för kort.
  • Vattna kring 20-30 mm en gång per vecka, hellre rikligt och sällan än ofta och lite.
  • Så inte nytt förrän jorden har kommit upp till 14 grader. Fröna kommer att gro snabbare och plantorna växa fortare.