PixelImage

Mördarsniglar: Så stoppar du dem i tid

Mördarsniglar: Så stoppar du dem i tid

Mördarsniglarna ligger i startgroparna för en ny säsong. Det är svårt att bli av med sniglarna när de har etablerat sig i trädgården eftersom de förökar sig blixtsnabbt. En mördarsnigel kan lägga upp till 400 ägg per säsong, och från äggkläckning till färdig snigel tar det bara åtta veckor. De här tipsen ökar dina chanser att stoppa invasionen i tid.

Mördarsnigel - eller spansk skogssnigel

Ta kontroll över sniglarna

Ägg och små mördarsniglar följer ofta med planteringsjorden. Placera därför dina nyköpta plantor i karantän. En beprövad metod är att ha tätslutande plastpåsar runt krukorna, en annan metod är att placera krukorna på en avskild och säkrad plats, exempelvis i en plastfordrad pallkrage. Det viktiga är att plantorna är under uppsikt och att du plockar sniglarna om de kryper fram. Det tar omkring fyra veckor innan äggen kläcks.

Välj växter med omsorg

Mördarsniglar äter mycket, men inte allt. Det finns blommor och grödor de faktiskt undviker. Några exempel är doftpelargonier, rosor, pioner, tulpaner, trift och perenner. Mördarsniglar är inte heller förtjust i lök, purjolök och tomater.

Din kompost är ett paradis

Mördarsniglarna stortrivs i kompostens mörka och fuktiga miljö. I komposten finns massor med mat och gott om gömställen. Trots detta är det ganska lätt bli av med sniglarna om du gör följande åtgärder:

  • Kompostera alltid i sluten behållare.
  • Om du vill vara på den säkra sidan kan du lägga ut en barriär av kalk runt komposten. Kalk torkar ut snigeln och hindrar dess framfart.

Gå på tidig snigeljakt

Möt vår och försommar med en sax i handen. Vänd på dina presenningar, löv och slyhögar. Finkamma trädgårdens mörka och fuktiga skrymslen och ta kål på alla ägg och sniglar du kommer åt. Ju tidigare på säsongen desto bättre. För varje ägg och snigel som försvinner ökar dina chanser att få en snigelfri tomt.

Helst ingen vattning på kvällen

Mördarsniglar gillar vatten och fukt eftersom det gör det enklare för dem att röra på sig. Vattna därför gärna direkt på plantorna med vattenkanna istället för en större yta med trädgårdsslangen. Kom ihåg att stänga av kranen om du behöver flytta runt slangen.

Källor: Riksförbundet Svensk Trädgård, faktablad om ekologisk odling, nr 37. Mördarsnigel.se, preventiva åtgärder. Sveriges Radio P4 Väst, trädgårdsbloggare tantgrön. Komposthandboken Kretslopp i din trädgård, Lunds kommun, Tekniska förvaltningen.


Har du andra frågor om trädgård? Du som är medlem kan kostnadsfritt fråga vår trädgårdsexpert Henrik Bodin - ställ frågan direkt på webben!

Inte medlem ännu? Bli medlem redan idag - du också!