PixelImage

Odla i djupsäng

Odla i djupsäng

För att få mycket grönsaker på liten yta är det här sättet oslagbart! Odlingsklimatet förbättras och du kan både så och skörda tidigare. Vissa grödor kan du till och med få två skördar av på en säsong.

Att odla i djupsäng är en gammal metod, vanlig än idag i Asien och på 1800-talet även i Europa. Metoden bygger på att jorden är djup och har en god struktur – att den är porös och näringsrik. Då kan man odla tätare och få rikliga skördar på liten yta. En sak är mycket viktig: du ska aldrig gå på en varmbädd! Jorden ska vara mjuk och lucker, inte packad och hård. Därför är det också viktigt att inte göra den för bred, utan lagom så du når att skörda utan att trampa i den. Ungefär 1,5 meter brukar vara en lagom bredd. 

värmebädd1

Märk ut ytan med pinnar i varje hörn. Spänn ett snöre mellan pinnarna så du ser ytan tydligt. Börja gräva ut, och gräv ca 35–40 cm ner i marken. Spara den fina matjorden som du senare ska använda i återfyllnaden. När all jorden är borta samlar du ihop löv, mindre pinnar och kvistar som du lägger i botten, i ett lager på ca 15–20 cm. 

värmebädd2

Därefter lägger du ett lager med häst- eller hönsgödsel, ca 10 cm. Var noga med att den inte är för färsk utan är välbrunnen (dvs torr, nästan pulveraktig). Sedan ett lager med halm och gräsklipp, ca 10 cm. Nu är jobbet under ytan klart.

värmebädd 3

Ett lager matjord, 15–20 cm, ska nu läggas på toppen. Forma kanterna så det lutar inåt ca 30 grader. Runt bädden lägger du sedan mark eller plankor som du kan gå på när det är dags att så och skörda. Att sköta en sådan här bädd är ganska enkelt. På senhösten grävs den om. Då blandar du ner mer organiskt material, som hushållssopor och trädgårdsavfall. Gräv ett ca 40 cm djupt hål och blanda materialet. Täck över med minst 15 cm matjord.

Ett kul experiment är att stoppa ner en termometer i bädden efter några veckor. Då kan du se att tidigt på våren har du varmare klimat i bädden än utanför.

Text och foto: Niclas Albinsson