PixelImage

Rabatter: Rosendrömmar

Rosendrömmar - tips

Hösten är perfekt för rosplanetring. Vi tipsar om olika rossorter och hur du ska gå tillväga för att få en prunkande trädgård.

Hösten är perfekt för rosplantering i stora ­delar av Sverige. Även om frosten skulle överraska innan plantan hunnit rota sig så klarar den sig fint och tar fart till våren. Varför inte satsa på ljuvliga, gammaldags sorter!

De ljuvliga rosorna på bilderna växer i trädgården vid den gamla prästgården i Östra Tunhem utanför Falköping – ett riktigt rosornas paradis. Här har ägarna Reino Korhonen och Ingemar Fägerlind samlat runt 180 historiska rossorter, många med anor från grekisk och romersk tid. Och vart man än går hörs fågelsång. Det är inte bara för skönsången de finns där. Så många rosor kräver sin skötsel men varken Reino eller Ingemar vill använda kemikalier. Istället har de tagit naturen till hjälp genom att se till att trädgården är fylld av fåglar året om. Reino förklarar:

– Plantera inga ensamma buskar eller andra solitärväxter utan låt rosorna växa ihop till stora buskage. Där kan småfåglarna sitta och känna sig trygga när höken kommer. De kommer att tacka dig genom att ta hand om din ohyra.

Favoriterna är gallicarosorna. Det var dessa som väckte intresset för rosor till liv och idag växer de överallt i trädgården.

– Det färgspelet hittar du inte någon annanstans! säger Reino.

rosendrömmar

rosendrömmar

Skiftar färg
Damascenarosen Celsiana har generösa blommor som skiftar färg allteftersom, från starkt rosa till cremevitt i slutet av blomningen.

Vit skönhet
Rosa rugosa Schneezwerg är tålig och fungerar fint som häck. Får talrikt med vackra nypon.

rosendrömmar

rosendrömmar

Vacker färg & form
Centifoliarosen Fantin Latour, döpt efter en 1800-talskonstnär.

Favorit
Reino pysslar om rosen "Frankfurt", som tillhör favoriterna Gallicarosor.

rosendrömmar

rosendrömmar

Ny upptäckt
Rosa alba "Gudhem". Denna tidigare okända ros hittade Reino på en ödetomt i trakten.

Gammaldags charm
Gallicarosorna är de äldsta europeiska trädgårdsrosorna, här intensivt cerise "Charles De Mills".

Vill du veta mer?

Fler tips hittar du på www.svenskarosensallskapet.com

Så lyckas du med dina rosor!


Foto: Ann-Charlotte Fägerlind