PixelImage

Bygg & snickra: Så här gör du ett växthus

Bygga växthus: Så här gör du - steg för steg

Vi visar steg för steg hur du bygger ett miniväxthus.

växthus

växthus

Till hörnstolpar skruvades två reglar ihop för att få extra stabilitet.

Botten består av en ram som byggs med tre rader liggande reglar på varje sida. En luftspalt på 2 cm mellan varje regel ger ventilation i huset. Reglarna fästs i hörnstolparna med två extra korta bitar vid varje regel som ger ökad stabilitet.

växthus

växthus

Skruva golvet i den undre regeln utifrån från varje kortsida. Montera sedan ramen som takstolarna ska vila på – se till att få räta vinklar, annars får du problem när glaset ska in. Vänd därefter huset uppochner och skruva fast hjulen, då går det lättare att flytta.

Innan takstolarna monteras ska en liggande regel in i mitten på huset. Dels för att glasbitarna inte ska bli för stora, dels för att kunna göra en hylla invändigt att ställa små krukor på.

växthus

växthus

Takstolarna vilar på ramen som byggs på hörnstolparna och fästs i 45 grader mot taknocks-regeln. Fäst sedan takfoten i ramen. Höjden från taknock till ram blir då 35 cm.

6 Nu återstår dörrarna. Två karmar måste tillverkas. Se till att ha ca 2 mm marginal runt hela dörrhålet, eftersom träet med åren kommer att röra sig. Såga fyra reglar i rätt mått, 45 grader i varje ände. Montera ett vinkeljärn i varje hörn för att få stabilitet.

växthus

växthus

Kolla att vinklarna är 90 grader. Fäst dörrarna i huset med gångjärn. För att kunna ställa upp en dörr monterade jag en fönsterhake. Sedan är det dags att åka till glasmästaren.

Jag valde 4 mm tjockt glas som är hållbart och inte skallrar. Gör glasen 5 mm mindre än hålen. Dels ska det på en gummilist runt om som är 1,5 mm och sedan kommer trälisterna att hålla glaset på plats. Är det för trångt kan glaset spricka för att det blir spänningar.

växthus

växthus

Spika först fast den inre listen, sätt fast gummilisten, montera glaset och spika försiktigt den yttre trälisten. Fortsätt så runt hela huset. Det är lite pilligt men det går bra om man är försiktig.

10. När alla glas är monterade är det bara att ställa in småplantorna i växthuset så att de sakta vänjer sig vid att vara ute. Efter ett tag, när det blir varmt, kommer plantorna att skjuta fart. Lycka till med tomaterna!

Bygga växthus? Tänk på det här först