PixelImage

Odla i kruka: Vackraste höstkrukorna

Skapa vackraste höstkrukorna

Här får du de bästa tipsen på hur du skapar de finaste höstkrukorna. Satsa på färg, form, vintergröna kvistar och mossa. 

  • skapa vackra höstkrukorTänk i färg och form och välj t ex enbart grågröna toner eller var riktigt djärv och satsa på orange och lila. Blanda gärna blommande sorter med dekorativa bladväxter som murgröna, revsuga och silverek.
  • Blanda gärna höstblommor med växter som har chans att klara vintern. Blommorna stryker med när frosten kommer men kan ersättas av t.ex vintergröna kvistar, mossa, kottar etc.
  • Täck gärna lecakulorna i botten av krukan med fiberduk som släpper igenom vatten men hindrar jorden från att blandas med lecakulorna.
  • Vattna igenom jorden ordentligt vid planteringen. Håll den därefter fuktig tills frosten kommer. Vid långvarig nederbörd kan det vara klokt att sätta krukan under tak.
  • När kylan kommer är det bäst att flytta krukan nära husväggen. Det inglasade uterummet eller balkongen är en utmärkt plats för höst­arrangemangen.

skapa vackra höstkrukor

skapa vackra höstkrukor

Klarar några frostnätter
Storbladig Muehlenbeckia, som också kallas ”plättar i luften”, klarar ett par minusgrader. Det gör även småblommiga cyklamen som faktiskt trivs mycket bättre utomhus än inne i stugvärmen. Korgens insida har vi klätt med brunt vaxat papper som kan köpas i en del blomsteraffärer.

Praktfull hortensia
En blommande hortensia i en stilig kruka är ett praktfullt arrangemang att ställa vid entrén. Hortensian kan grävas ner i trädgården innan tjälen kommer eller förvaras frostfritt i t ex ett inglasat uterum. Ljuslyktan samt urnan, som är i pressat stenmaterial, är från Lantliv & trädgård.

skapa vackra höstkrukor

skapa vackra höstkrukor

Tåliga & lättskötta
Så här års brukar man kunna köpa taklök, Sempervivum, som ibland säljs i en förpackning med olika sorter. De är tåliga och långlivade om de bara inte får stå i vatten. Klarar även kalla vintrar.

Klassiska blad
Grönt och vitt är alltid lika fräscht! Härdig murgröna kan klara sig ute hela vintern om det inte blir alltför kallt. Här planterad i en zinklåda tillsammans med bl a krusig cyklamen, en s k rokokosort.

Vit perenn ljung kan även planteras ut i trädgården, gärna under rhododendronsnåret.