PixelImage

Odla: Salladen - så lyckas du

Så lyckas du med salladen

Visst är det trevligt att kunna gå ut och plocka sin egen sallad till middagen? Sallad är lättodlad och med lite tur kan du skörda ända från juni till september.

Välj gärna en plats nära köksdörren för ditt salladsland, så du bekvämt kan gå ut och plocka dagens behov. Antingen odlar du på friland eller kanske i en odlingsbänk med markduk i botten. Det senare alternativet ger snabbare skörd eftersom jorden värms upp. En balkonglåda eller helt enkelt några utomhuskrukor fungerar också utmärkt som -salladsland! Inte minst är detta en bra lösning om din trädgård hemsöks av mördarsniglar.

För att få en tidig skörd kan du börja med att driva upp första sådden inomhus 3–4 veckor före utplantering – som ska ske då det är frostfritt i marken, berättar Ylva Petersson, produktchef på Econova garden.

Salladen växer till sig snabbt. Huvudsallad kan du plocka efter ungefär 40 dagar, plocksallad kan man skörda snabbare eftersom man tar bladen -efterhand. Genom att regelbundet så nytt, har du hela tiden fräsch sallad. Vattna i såfåran före sådd. Det är viktigt att hålla den fuktig. Tänk på att fröna gror sämre vid temperaturer över +20 grader.

Salladen vill ha mullrik jord som håller fukten. Vattna regelbundet, det är tricket! Salladen vill inte stå för varmt, gärna i halvskugga, tipsar Ylva Petersson.

Så lyckas du med salladen!

  • Små frön sås grunt, större frön sås djupare.
  • Skörda innan salladen stått för länge, då blir den träig och besk. Den spröda skörden är den godaste.
  • Håll (de flesta) oönskade gäster borta genom att plantera tagetes och persilja här och där vid salladen.
  • Täckmaterial som t ex gräsklipp, bark eller halm mellan salladsraderna hjälper till att kväva ogräset.

Text: Lotte Ivarson

Ur Villaägaren nr 2 2011