PixelImage

Trädgårdsinspiration: Från Japan

Japansk inspiration i trädgården

Efter besök i Japan fick Ingemar Giös, Furuvik, inspiration att göra något japanskt i trädgården. Han gillade också utmaningen i det hela: Att se om växterna skulle klara växtzon 4. Resultatet? Se nedan!

Japaninspirerad odling i trädgård

En japanskinspirerad hörna i form av en cirkelsektor (radie 2,3 m, cirkelbågens längd 4 m), som bryter monotonin i gräsmattan. Alla växter har klarat vintrarna 2013-2015 i växtzon 4 (Gävle). Hörnan lyses upp på kvällen av tre solcellslampor. Muren består av St Eriks Brilliant Normalblock, som vilar på en armerad platta av betong lika bred som muren.

Japaninspirerad odling i trädgård

Insidan av muren är klädd med fuktspärr (gop Isofond) och totalt behövdes 25 st 40 L säckar med jord att fylla hörnan. I bakgrunden finns en förenklad Torii (japansk portal), där bambukäppar är placerade i ”öppningen”.  Framför portalen finns en Mahonia (Mahonia aquifolium) och en Japansk järnek (Ilex crenata) omgivna av sjösten.

Stendetalj i japaninspirerad trädgårdsodling

De växter som finns i planteringen är:

1. Tempelträd (Gingko biloba). Ursprungligen en bonsai och som skyddas med säckväv under vintern. Bladen utväxta omkring midsommar

2. Bergsbambu 3 st (Fargesia murieliae Rufa)

3. Japansk buskrosling (Pieris japonica)

4. Hjorttunga (Asplenium scolopendrium)

5. Japanskt blodgräs (Imperata cylindrica) samt halvgräset Carex morrowii Ice Dance. Den japanska stenlyktan (Yukimi-gata) är inköpt vid besök i Holland.