PixelImage

Vattenbrist på flera håll i landet

Vattenbrist på flera håll i landet

Enligt branschorganisationen Svenskt Vatten står vi sommaren 2017 inför ännu en sommar med vattenbrist på flera håll i landet. Mest utsatt är stora delar av Götaland, östra Svealand och södra Norrlands kustområden. Men också på många andra håll i landet kommer troligtvis situationen bli ansträngd även om det inte uppstår någon akut brist på vatten.

Bild på bevattning av plantor.

Vattna smartare – eller inte alls

Men vad ska man tänka på om man har en trädgård som behöver vattnas och det råder vattenbrist, eller till och med vattningsförbud?

För att få några goda råd pratade vi med Villaägarnas alldeles egna trädgårdsexpert Henrik Bodin.

Låt säga att det råder vattningsförbud, gräsmattan är snustorr och det har inte regnat på veckor. Hur stor är risken att gräsmattan helt enkelt dör?
- Ja, det är inte så stor risk trots allt. I nio fall av tio växer mattan till sig igen. Det som händer är att översta delen av gräset dör medan rötterna går i vila, så när vattnet kommer igen börjar gräset växa.

Finns det några allmänna råd att hålla sig till om det är ont om vatten och man behöver vattna sina utomhusväxter?
-Det man ska tänka på är att vattna smart. Prioritera i första hand nysatta växter och växter i begränsade jordvolymer. Det kan exempelvis var planteringar i lådor eller mindre planteringar i runt om i trädgården.

-Tänk på att alltid vattna nära marken och använd inte vattenspridare eftersom mycket av vattnet då dunstar bort. Du kan också använda vattensäckar där vattnet droppar, eller sakta rinner ner i marken. På så sätt blir det ingen avdunstning alls. Du bör också helst vattna tidigt på morgonen, men på kvällen går också bra för att undvika avdunstning, avslutar Henrik Bodin.

Källa: Svenskt Vatten
Text: Björn Nordlund