PixelImage

Fruktträd: Vilket päron passar dig?

Vilket päron passar dig?

Vilken päronsort vill du skörda? Här är några vanliga och populära sorter. Söker du ovanliga päronsorter? Se listan med plantskolorna som till exempel säljer sorter för zon V och VI.

Williams är en engelsk päronsort.Williams En engelsk päronsort från 1760-talet. Stor, kägellik frukt. Gul grundfärg med rödkindad solsida. Saftigt, vitt fruktkött med fyllig söt smak med en ton av kanel. Passar till desserter och att njuta av som det är. Mognar från mitten av september. Zon I–II (III).


Carola är en modern svensk päronsort

Carola är en modern svensk päronsort med konisk form och grön grundfärg med rödbrun solsida. Gulvitt, fast fruktkött med lagom syra och sötma.

Gott att äta som det är. Mognar från oktober. Frisk sort. Zon I–II (III).


Gråpäron är ursprungligen en gammal fransk sort. Vanlig i våra Gråpäron är ursprungligen en gammal fransk sortträdgårdar och lätt att känna igen, en liten grön frukt med gråbrun rost och gulvitt, något kornigt fruktkött med svagt syrlig smak.

Passar till bl a chutney. Mognar i september och plockas allteftersom. Zon I–IV.


Conference är en päronsort med engelska anor.Conference har engelska anor. Grönbrun frukt med flaskliknande form. Finkornigt, svagt laxfärgat fruktkött med söt, melonliknande arom.

Gott till ost! Mognar i slutet av oktober och november. Frisk sort. Zon I–II.


Päronsorten Herzogin Elsa har tyskt ursprung.Herzogin Elsa Ett tyskt dessertpäron med kägellik form, gulgrön grundfärg med brunröd rodnad och ljusbrun teckning.

Fruktköttet är gulvitt, saftigt med framträdande arom. Mognar i mitten av oktober. Zon I–III.


Clara Frijs är en dansk päronsortClara Frijs är en dansk sort som -hittades på Själland på 1800-talet. Rundad, konisk form och gulgrön grundfärg.

Saftigt, vitt fruktkött, lite löst med söt, fin arom. Passar bl a till kompott och sylt. Mognar från slutet av september. Zon I–III.


Här hittar du ovanliga och speciella päronsorter

Flera plantskolor har i sitt sortiment härdiga finska, ryska och baltiska sorter för zon V och VI, t ex Moskovskaja, Vasa och Pepi som dessutom är självfertila. 

  • Mobackes i Bollnäs, mobackes.se
  • Bispgårdens trädgård i Jämtland, bispgardenstradgard.se
  • Blomqvist plantskola i Lepplax, Finland (skickar per post), blomqvistintaimisto.com