PixelImage

Bygg ut – men uppåt!

Ny trend: Bygg ut – men uppåt!

När familjen växer behövs större ytor, och många vill hellre bygga ut än att flytta. Räcker tomten inte till är ett alternativ att addera utrymme uppåt! Allt från bygglovsfria takkupor till ett helt nytt våningsplan kan ge den önskade extra boytan.

Bygg ut - men uppåt!
Det finns många sätt att skapa mer boyta genom att bygga till uppåt. Förutom att höja vägglivet eller lägga till ytterligare en våning kan en bygglovsbefriad "attefallstakkupa" vara lösningen. Varje villaägare som inte redan har en takkupa kan bygga till en eller två takkupor utan bygglov under vissa förutsättningar.
Med en större takkupa kan en vind förvandlas till ett mysigt rum.

Patrik Wendelius, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna, har ytterligare ett förslag:
– Har huset ett traditionellt sadeltak kan man skapa en större boyta genom att byta till ett mansardtak. Patrik konstaterar att utbyggnader uppåt egentligen bara begränsas av fantasin, konstruktionen och lagstiftningen. Ett exempel han minns är en norsk uppfinnare som försåg sitt hus med ett "tänkartorn".
– Men att bygga till en ny våning är en miljoninvestering och även om man har fantasi nog för att skapa en klok ombyggnad uppåt så ska man aldrig hoppa över proffsen, påpekar Patrik Wendelius.

"Konstruktionsritning är ett måste"

Patrik förklarar att då en kommun godkänner och ger bygglov för en ritning man själv ritat så är det bara första steget. Arkitektritningen är bara en illustration av hur byggnaden ska se ut. Den måste sedan kompletteras med en konstruktionsritning som anger hur tillbyggnaden ska dimensioneras och konstrueras för att klara exempelvis snö- och vindpåfrestningar och liknande krav.

Patrik Wendelius berättar att en tumregel vid större byggnadsprojekt är att kostnaderna för konstruktörer och arkitekter bör ligga på mellan 10 och 15 procent av hela byggkostnaden.
– Ska du vara på den säkra sidan när det gäller ansvarsbiten behöver du en konstruktör som räknar ut hur allt ska dimensioneras och konstrueras för att hålla. Jag tycker också att det är klokt att anlita en arkitekt för att få ut mesta möjliga av en tillbyggnad. Det är inte lätt att själv visualisera ett slutresultat medan arkitekter har studerat i fem år för att ta fram bra lösningar, säger Patrik Wendelius.

Företaget Åtvidaberg takvåningar har specialiserat sig på att bygga uppåt. Sedan den första extravåningen levererades 1981 har företaget försett över 1 500 hus i Sverige och Norge med ett extra våningsplan. Den nya övervåningen byggs klar i fabriken i Åtvidaberg innan den fraktas till kunden.

Villaägaren gör en del av arbetet själv

JanAnders Magnusson, vd på företaget, förklarar att de stomresta takvåningar som företaget säljer, säljs med delad entreprenad. Det innebär att allt invändigt och en del utvändigt arbete lämnas kvar till husägaren. Detta för att ge villaägaren en chans att hålla nere kostnaderna genom att göra jobbet själv – eller anlita lokala hantverkare.
– Många av våra kunder bor i storstadsområden där det inte går att bygga nya hus eftersom det inte finns några tomter att köpa. Många har köpt hus i egnahemsområden. När de husen byggdes uppfyllde de folks boendekrav, men idag gör de inte det längre. Så istället för att flytta väljer man att lägga till en våning och på så vis dubbla bostadsytan, säger JanAnders Magnusson.

En fördel med att addera en färdigbyggd taklösning är att husägaren kan bo kvar i huset medan övervåningen färdigställs. Hela transformationen, att lägga till en ny våning, tar runt en vecka. Själva borttagningen av det gamla taket och pålyftningen av den nya våningen sker vanligtvis på en dag. Övrig tid går åt till förberedelser och att klä gavlarna, sätta vindskivor och lägga papp och takläkt på taket.

Hitta din egen lösning

– Det är ett rätt enkelt sätt att förädla sitt befintliga hus, säger JanAnders Magnusson och tillägger att ett taklyft inte är för dem som bara behöver ett nytt sovrum, utan för villaägare som önskar en större förändring av bostadsytan.
Det går givetvis att få en ny våning byggd i lösvirke av byggfirmor. Detta kräver dock att huset kläs in i ett väderskydd medan bygget pågår, eftersom byggprocessen ofta tar flera månader.
Vilken lösning som passar en själv bäst får man lista ut genom att prata med entreprenörer, konstruktörer och arkitekter.
– Det finns många sätt att bygga om ett hus uppåt. Ibland kan det räcka med att höja villans väggliv 70 centimeter för att uppnå det man önskar, säger Patrik Wendelius.
Därför tycker han att man ska se sig omkring i kvarteren där man bor. Då kan man se hur andra villaägare har löst sina behov av mer boyta innan man bestämmer sig för vilken lösning som passar en själv bäst. 

Takkupor utan bygglov:

 • Tanken med de bygglovsbefriade "attefallstakkuporna" är att de ska vara små.
 • Normalt får man bygga en eller två takkupor på sitt bostadshus. Finns redan en takkupa får ytterligare en byggas till. Kupan/kuporna får uppta högst halva takfallet och bygget får inte innebära något ingrepp i den bärande konstruktionen.

Checklista för ett lyckat lyft:

 1. Kontakta byggnadskontoret i din kommun. De vet om reglerna tillåter en extra takvåning, en förhöjning av vägglivet, ändrad takvinkel etc.
 2. Kanske behövs lånelöfte från banken?
 3. Anlita arkitekt, eller en specialiserad taktillbyggnadsfirma, som ritar och konstruerar den nya husdelen. Vissa firmor erbjuder sina kunder färdiga ritningar och bygglovshandlingar i offerten.
 4. Ritar du själv måste du anlita en konstruktör som utför en konstruktionsritning som gör att byggnationen dimensioneras rätt och följer Boverkets regler.
 5. Prata med grannarna så de känner sig involverade.
 6. Ansök om bygglov.
 7. Anlita en kontrollansvarig.
 8. Införskaffa offerter från några entreprenörer.
 9. Skriv avtal med entreprenören.
 10. Vill du ha totalentreprenad eller delad entreprenad? Vid delad entreprenad är du som beställare själv samordningsansvarig.
 11. Se till att det finns nödvändiga försäkringar som allriskförsäkring, ansvarsförsäkring och färdigställandeförsäkring.
 12. Byggherren (generellt beställaren/husägaren) är den som är ansvarig för hela byggprojektet.
 13. Rådgör gärna med Villaägarnas experter innan du sätter igång. villaagarna.se/radgivning
 14. Kvalitetssäkrade hantverkare hittar du via brabyggare.se.

Kom ihåg att:

 • Bestämma var trappan till den nya våningen ska placeras.
 • Fundera ut vad den nya våningen ska användas till: kontor, sovrum, -allrum, hobbyrum?
 • Du kan välja en färdig tillbyggnad eller att stå för det invändiga snickeriet själv. Se till att det är tydligt vad entreprenören ska göra och vad du ska göra själv.
 • Det är enklare med rördragningen om badrummet på den nya våningen placeras ovanför det befintliga badrummet.
 • Skorsten och ventilationsrör måste förlängas när man bygger på en våning.
 • En ny våning ofta innebär att man byter ytbeklädnad på hela huset för att få ett enhetligt utseende. Det är även vanligt att man byter fönstren av samma skäl.

Text: Tore Tobiasson
Foto: Åtvidabergs takvåningar
Ur Villaägaren nr 5, 2017