PixelImage

Del 15: Nytt golv

Del 15: Nytt golv

De moderna klickgolven klarar du att lägga själv utan större besvär. Här får du de bästa knepen för ett lyckat resultat.

Byta gamla golvet?

Det första beslutet när man ska byta golv i sovrum, kök eller vardagsrum är om det gamla golvet kan ligga kvar eller om det måste bort. Sedan finns en uppsjö av olika golvtyper att välja på, från klinker, laminat, plast, träparkett, massivt trä, textil, linoleum till kork. Vissa, som klickgolv, är enkla att lägga. Klinkergolv däremot kan kräva yrkesfolk för att få till ett bra slutresultat.

Eller som Johan Smeds säger:

– Det är inte förbjudet, men att lägga klinker på ett golv med träbjälklag är väldigt komplicerat och något jag inte rekommenderar någon som inte är proffs att försöka sig på. Klinker ska helst läggas på betonggolv.

Här fokuserar vi på den vanligaste golvtypen: klickgolv av trä och laminat.

– Klickgolv är otroligt smidiga att lägga, säger Johan Smeds.

Tjocklek och slitstyrka

Tjockleken varierar, vanligast är mellan 7 och 15 millimeter. Är det gamla golvet plant fungerar det som underlag åt det nya klickgolvet. Då är det bara att rulla ut underlagspappen och börja lägga. Men kontrollera att det nya golvet inte påverkar eventuell luftspalt vid innerdörrens tröskel eftersom det kan störa ventilationen i huset. Se även till att det går att öppna dörren när golvet är lagt!

Vilken slitstyrka golvet ska ha avgörs av var det ska ligga – i en hall krävs en högre hårdhet än i sovrum eller klädkammare där slitaget är mindre.

Johan Smeds förklarar att det är speciellt viktigt att lägga en typgodkänd stegljudsdämpningsmatta (foam) om man ska lägga ett klickgolv på ett betonggolv. Där ska det även finnas en åldersbeständig byggfolie som förhindrar att fukt stiger upp i golvet.

– Man ska också akta sig att lägga en för tjock dämpningsmatta till ett tunt laminatgolv. Gör man det sviktar golvet när man går på det, säger Johan Smeds.

Se upp för svikt

Väljs ett flytande golv i vardagsrummet bör man komma ihåg att en tung pjäs, som ett piano, innebär risk för att golvet inte längre är flytande. Tyngden gör att golvet fixeras och då kan det uppstå sprickor eller svällningar.

Det är också viktigt att lämna ett mellanrum mellan golv och vägg, ca 10 millimeter som sedan täcks med en golvlist. Ligger golvet kloss an mot väggarna kommer man att få en oangenäm överraskning. När golvet sväller genom att luftfuktighet stiger under sommaren kommer det att expandera och lyfta sig. Det blir helt enkelt sviktande bulor på golvet.

– Detsamma gäller kring rörgenomföringar som kommer upp genom golvet. Där ska finnas rörelseutrymme för golvet. Det absolut viktigaste när man lägger nytt golv är att följa leverantörens monteringsanvisning. Gör man som de skriver blir resultatet bäst, säger Johan Smeds.

Han konstaterar att valet av golvsocklar ger en stor effekt på slutresultatet. Det finns en uppsjö av olika profiler att välja bland.

– Tänk efter noga. Rätt val kan betyda mycket för rummet, säger Johan Smeds.

Hur man ger golvet maximal livslängd handlar först och främst om att ha rätt sorts golv och slitstyrka i rätt rum. Därefter kommer städning och att man följer tillverkarnas rekommendationer. Ska golvet oljas in varje år så uppnår man bäst livslängd genom att göra det.

– När det gäller allmän rengöring är det viktigt att läsa skötselråden på golvets produktblad. Använder man fel rengöring på till exempel oljad ekparkett får man fläckar, konstaterar Johan Smeds.

Text & foto: Tore Tobiasson

Läs mer: Underhållsskolan del 15

Så gör du när du lägger golv

Underhållskolan som pdf