PixelImage

Del 16: Larm

Del 16: Larm - välj rätt larm

Behöver du hjälp att hitta rätt larm. Priset styrs av faktorer som antal detektorer, kameraövervakning, abonnemang med väktarutryckning. Här får du hjälp att hitta en lösning som passar ditt boende.

Vad kan man göra för att minska inbrottsrisken utan larm? Grannsamverkan reducerar antalet inbrott i ett område med cirka en femtedel. En annan effektiv metod är att ha en timer som tänder och släcker lampor med oregelbunden intervall under de mörka timmarna när man är bortrest.

Att dessutom installera ett larm minskar risken för att huset ska utsättas för inbrott radikalt. Statistiskt är risken för att tjuvar ska bryta sig in i en villa med larm cirka en gång på 500 år. Larmet får de allra flesta inbrottstjuvar att leta efter villor som är enklare att bryta sig in i.

– Ett av de främsta skälen att skaffa ett inbrottslarm är att man som husägare blir av med olustkänslan av att någon ska göra inbrott när man reser bort eller är på jobbet. Vår statistik visar att bara två av tusen villor som är larmade av oss utsätts för inbrott, säger Lars Olofsson, säljchef på Trygga hem.

Tre kategorier

Larmen kan delas in i tre kategorier.

  • Enkel larmlösning: Har en siren som börjar ljuda om någon utlöser larmet.
  • Mellanlarmlösning: Har även en GSM-sändare kopplad till larmet som meddelar husägaren om att någonting händer hemma.
  • Avancerad larmlösning: Larmet är även kopplat till en larmcentral som tar emot larmet och sänder en väktare till bostaden.

Lars Olofsson på hemsäkerhetsföretaget Trygga hem konstaterar att det snabbaste sättet att göra villan mer inbrottssäker är just larm, men han avråder villaägare från att bestämma sig direkt om en dörrförsäljare knackar på.

– Jämför först produkten med vad de största larmföretagen erbjuder. Det är ofta så med larm att man får vad man betalar för, säger Lars Olofsson.

Jämför vad som ingår

Det man kan jämföra är bland annat vilken support man får, om utryckningar ingår i abonnemanget, om det är trådlöst eller inte och så vidare. Är det ett okänt larm kan det vara bra att be om referenser och tala med någon kund som redan använder det.

Det finns larmpaket som är enkla att själv installera – bara man är noga med att följa bruksanvisningen.

Vilken typ av larm villaägarna väljer skiljer sig åt en del geografiskt. I storstäderna är det vanligt att ha ett larm kopplat till en larmcentral med väktarutryckning medan man ute i landet ofta nöjer sig med enklare larm.

När larmet är kopplat till en larmcentral tar det i snitt mellan 10 och 30 minuter tills väktaren är på plats. Stressen från sirenen och vetskapen om att folk är på väg gör att de flesta tjuvar väljer att avbryta inbrottet. 

Om det finns en trend i branschen så är det att allt fler vill ha inbrottslarm med kameror. Det innebär att larmet ringer upp villaägarens mobiltelefon, eller till larmcentralen, och de kan då se om det är en tjuv som tagit sig in, eller om det är en förvirrad hantverkare som glömt avlarmningskoden.

Text: Tore Tobiasson

Läs mer: Underhållsskolan del 16

Tips om larm

Från enkla till avancerade larm - inklusive prisexempel

Underhållsskolan del 16 som pdf