PixelImage

Del 24: Flytt-ABC

Del 24: Flytt-ABC

Villaflyttar brukar oftast gå bra, och köpare och säljare är nöjda med sina nya bostäder. Men ibland uppstår dispyter. Det händer att säljare missuppfattat vad de sålt och gräver upp sina favoritrosor och tar med sig kylskåpet med ismaskin när de flyttar. Men dessa är exempel på fast egendom och tillhör köparen.

Att sälja sitt hus och samtidigt förbereda flytten till ett nytt boende är mentalt ansträngande. Det är många bollar som ska hållas i luften. En ny bostad ska hittas samtidigt som oroliga köpare ställer frågor om dolda fel och diskuterar inflyttningsdatum.

Ulf Stenberg, chefsjurist på Villa­ägarna, förklarar att säljarna bör tänka igenom vad det innebär att sälja villan innan den är såld.

– Har man inte avtalat att man vill ta med sig spisen så ska den vara kvar när man lämnar huset. Det är också viktigt att se till att man är försäkrad i båda bostäderna och att man inte glömmer teckna försäkring för det nya boendet.

Det har hänt mer än en gång att olyckan varit framme och att den nya oförsäkrade bostaden har skadats eller att egendom skadats eller stulits vid flytten och folk har varit otillräckligt försäkrade.

Anlitar du en flyttfirma för att flytta bohag från den gamla bostaden till den nya, kan du få RUT-avdrag för flyttkostnaden. Likaså för flyttstädning och att tillfälligt flytta undan och flytta tillbaka prylar när gamla bostaden görs iordning för fotografering och visning inför försäljningen. Kostnaden för magasinering får du inte RUT-avdrag för.

Vem äger vad?

Det är inte vanligt, men det händer att folk tar med sig badkaret, hatthyllan eller bärbuskarna när de flyttar. Något som är olagligt eftersom dessa saker tillhör villans fasta tillbehör.

I jordabalken förklaras det att till byggnaden hör fast inredning och annat som fastigheten blivit försedd med – om det är ägnat till stadigvarande användning för huset. Men det finns gråzoner. En golvdiskmaskin tillhör t ex köparen, medan det är osäkert om en fristående bänkdiskmaskin är köparens eller om den är säljarens och får tas med. För att undvika missförstånd och konflikter bör man som säljare tänka igenom allt man vill ta med sig och skriva in detta i köpekontraktet.

Sedan bör du också fundera på om det är så klokt att avtala till sig gjutjärnsbadkaret med lejontassar. I och för sig är det inget konstigt att man vill ta med sig sitt älskade badkar. Men när man sedan ska bära ut badkaret ur huset kan man både repa klinkergolvet och skada dörrposter och väggar ...

– Det kan kosta mer än det smakar att avtala om sådant som räknas som fasta tillbehör. Men än värre är att ta med sig sådant som tillhör fastigheten – som växter i trädgården och delar av den fasta inredningen – utan att ha avtalat om det. Nu tror jag att folk ofta gör det ovetandes. Men jordabalken är tydlig om vad som är fast och lös egendom, även om gråzoner finns. Tar man sådant som är fast egendom finns risk att man i onödan hamnar i konflikt med köparen, säger Ulf Stenberg.

En annan sak Ulf Stenberg tycker att bostadsköparna alltid bör räkna in i sin kalkyl är en ytskiktsrenovering.

– Det är inte ovanligt att köparen inte kommer till insikt om att en extrakostnad för ommålning och omtapetsering tillkommer förrän huset är tömt och köparen står där och ser färgskiftningarna på väggen efter tavlorna ... Det är sällan man vill möblera och hänga tavlor som den tidigare ägaren.

För mer tips:

www.konsumentverket.se
www.adressandring.se