PixelImage

Del 27: Håll husets maskiner i trim!

Del 27: Håll husets maskiner i trim!

Ge din gräsklippare, dammsugare och värmepump lite omvårdnad – då håller de längre och fungerar effektivare! Så här gör du.

underhållsskolan del 27

Varje villa har elektriska och bensindrivna maskiner som lever längre och arbetar effektivare om de får rätt omvårdnad. Uteblivet underhåll kostar tusenlappar i ökad energiförbrukning och kortare livslängd.

Ta till exempel värmeåtervinnings­system, så kallade FTX-system:
– Undersökningar visar att effekten kan sjunka tio procent på ett år om man inte rengör värmeväxlaren och byter filter. Att strunta i underhållet är som att slänga 2 000 kronor ut genom fönstret, säger ­Patrik Wendelius, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna.

Ett problem med underhåll är att komma ihåg allt som bör göras. Skaffa dig därför en pärm där du sparar fabrikanternas skötselråd kopplat till en årskalender.
– Då vet du att i oktober ska du tömma gräsklipparen på bensin och byta ut sommarkassetten till vinterkassett i värmeväxlaren. Samtidigt byter du dammfilter och tvättar ren sommarkassetten. Utan en underhållsplan hamnar mycket mellan stolarna, säger Patrik Wendelius.

Om du känner att det är svårt att hinna med allt, prioritera de viktigaste maskinerna: värmepumpar som återvinner värmen i inomhusluften, kyl och frys, mekanisk ventilation, diskmaskinen och andra maskiner som vi har svårt att klara vardagen utan.
– En sak husägare glömmer bort är att rengöra imkanalen. Detta eftersom sotaren gjorde det tidigare. Men den bör rengöras vart 4–5:e år. Gör du inte det, och det börjar brinna i köksfläkten, så kan elden sprida sig hela vägen upp till taket, säger Patrik Wendelius.
Husets ventilationssystem är för många villaägare okänd mark. En undersökning som Boverket gjorde ihop med Energimyndigheten visade att var tionde villaägare med värmeåtervinningssystem (FTX) aldrig bytt eller rengjort filtren. Något som leder till högre elräkning och sämre ventilation i huset.

Det lönar sig att sköta värmepumpen
Ekonomiskt tjänar husägaren mest på att sköta om vissa typer av värmepumpar och dammsuga värmeslingor och kompressor på kyl och frys ett par gånger om året.
– Hur ofta maskinerna behöver underhåll beror på hur många man bor hemma och hur smutsigt det är. Jag har varit med på besiktningar av ett år gamla bostäder där det ser ut som om man inte rengjort bakom kylskåpet på 15 år, säger Patrik Wendelius.

Dammsugarens filter ska också bytas och rengöras regelbundet. Motorfiltret som följer med fempacksförpackningen bör bytas varje gång man bryter en ny förpackning. Tvättbara Hepafilter kör man i diskmaskinen cirka en gång om året. Är filtren inte tvättbara byter man dem lika ofta.

Fredrik Persson som driver Fredriks hushållsservice i Malmö konstaterar att eftersom många inte sköljer av disken innan de kör den i diskmaskinen så räcker det inte alltid med avkalkning för att maskinen ska vara i trim.
– Har du fettavlagringar i systemet behöver du köra en avfettning med till exempel Degreaser. Är vattnet kalkrikt där du bor behöver du även kalka av maskinen, säger Fredrik Persson.

Kör tvättmaskinen tom då och då
Även tvättmaskinen ska avkalkas med jämna mellanrum. Men om man kör tvätt- och diskmaskinen tomma en gång i månaden på högsta värme så klarar de sig ofta utan både avkalkning och avfettning.

Vill du undvika odör från tvättmaskinen? Dra ut tvättmedelsfacket, ta ut nålfällan och låt tvättluckan vara öppen. Fredrik förklarar att det gör att luften kan cirkulera genom maskinen och man slipper svartmögel i tvättmaskinen.

Det är inte bara prylarnas livslängd som ökar genom underhåll, utan även villans. Är oturen framme kan torktumlaren börja brinna för att luddet har isolerat värme­element eller täppt till luftcirkulationen och därmed orsakat en överhettning.
– Glöm inte bort att dammsuga ner i dammfiltersfacket. Där samlas mycket damm. Och torktumlarens värmeväxlare behöver rengöras var tredje till var sjätte månad, säger Fredrik Persson.

En gräsklippare som servas med jämna mellanrum lever många år extra, konstaterar Jan Johansson på Handins skog & trädgård i Tvååker.
– En gräsklippare behöver service varje eller vartannat år. Hur ofta beror på hur stor trädgård du har. Tänker du serva gräsklipparen själv ska du luta den åt rätt håll. Lutar du den åt fel håll rinner olja in i förgasare och filter. Då får du problem. Se till att tändstiftet pekar upp mot himlen, säger Jan Johansson.

Det vanligaste misstaget han tycker villaägarna gör med sina bensindrivna trädgårdsmaskiner är att de kör dem på ”mackbensin”.
– Använd alkylatbensin. Den är renare och åldras inte som mackbensin och kan vara kvar i maskinen över vintern. Sköter du om din gräsklippare, speciellt kvalitetsklippare, så har du en maskin som håller i många år, säger han.
Så – underhållsplan 2014 startar nu. 

Gör en underhållsplan

Skaffa en underhållspärm
Spara leverantörernas skötselråd för värmepump, kylskåp, torktumlare med flera, i pärmen.
Ha en årskalender där du skriver in när olika underhållsåtgärder ska genomföras.
Bocka av när ett underhåll är klart. Det ger tillfredsställelse!

Generella skötselråd
Ventilationssystem – kanalerna inspekteras och rengörs vid behov. Cirka vart femte år.
Gräsklippare – servas varje eller vartannat år då tändstift, olja och filter byts och knivar slipas. Körs den på vanlig bensin – töm tanken varje höst. Detta slipper du om du använder alkylatbensin. När en robotklippare servas ingår bland annat programuppdatering och knivbyten.

Torktumlare – rengör luddfilter och kanaler regelbundet. För mycket ludd i torktumlaren är en brandrisk.

Central- & dammsugare – regelbunden rengöring av Hepafilter och byten av motorfilter.

Tvättmaskin – gör rent nålfiltret ett par gånger per år, håll gummilisten ren och avkalka den åtminstone en gång per år. Bor du i till exempel Skåne där vattnet är kalkrikt ”hårt vatten” behöver maskinen avkalkas oftare. Bildas beläggningar i maskinen kan en tom 90-graderstvätt med maskindiskmedel ta bort beläggningarna, och efter det körs en tom 90-graderstvätt med vanligt tvättmedel, enligt Mieles kundsupport.

Diskmaskin – beroende på vattenkvaliteten ska den avkalkas två till fyra gånger om året.

Köksfläkt – diska fettfiltret minst varannan månad.

Spishällen – använd hällskrapan och polera den med rengöringsmedel (Toprens) – blir som ny.

Värmepumpar – följ tillverkarnas rekommendationer för underhåll. Luft/luft-värmepumpar kan förlora 10 procents energieffektivitet på ett år på grund av fett och damm i värmepaketet. Rengör även kanaler, fläktar och ventiler.

Kyl & frys – frosta av och rengör kompressor och kylslingor från damm. Se även till att avrinningshålet i kylskåpet inte sätts igen.

Brandvarnare – kontrollera funktion.

Kranar – droppar de, droppar samtidigt pengar ut i avloppet. Byt packningar/krankäglor.

Text och foto: Tore Tobiasson

Läs mer:
Hemsidor med tips: www.boverket.se, www.energimyndigheten.se, www.sp.se. Leta också på fabrikanternas hemsidor – där finns manualer för dina maskiner.