PixelImage

Del 28: Jobba tryggt

Del 28: Jobba tryggt – säkerhetstänk för hemmafixare

Det är inte riskfritt att fixa hemma. 20 000 gör-det-självare fick uppsöka sjukvården 2009, enligt Socialstyrelsen. Ta dig därför ett par sekunder och gör en snabb riskanalys innan du ger dig i kast med dagens uppgift.

När olyckan väl är framme är det för sent: stegen faller, spiken sitter i foten och metallflisan har gift sig med hornhinnan. Tänker man efter före, kan man enkelt vidta olika åtgärder som förhindrar de flesta olyckor och dödsfall.

Utomhusarbete kräver jordfelsbrytare

Arbeta till exempel aldrig med en elmaskin utomhus utan att det finns en jordfelsbrytare. Idag är det ett krav att nya villor förses med jordfelsbrytare, men i äldre hus saknas det ofta. Det är en billig livförsäkring att köpa en lös jordfelsbrytare.

Porträtt Patrik Wendelius– Jobbar du med maskiner utomhus ska du absolut ha jordfelsbrytare mellan maskinen och strömkälla. Glöm inte att kontrollera den genom att trycka på testknappen så du ser att den bryter strömmen, säger Patrik Wendelius, byggteknisk rådgivare hos Villaägarna (bild till vänster).

Fallolyckor vanligt

Annars är stegar, pallar och stolar bland det farligaste. Personskadespecialisten Ulrika Sjöstrand på Folksam konstaterar att fallolyckor från dessa är de vanligaste personskadeärendena de får in.

– "Fummelskador" är de vanligaste skadorna vi får in. Folk trillar från stegar, stolar och pallar när de till exempel lutar sig en bit extra när de målar fasaden, putsar fönster eller beskär träden. Många gånger slutar det med frakturer, säger Ulrika Sjöstrand.

Hon berättar att finger- och handskador också är relativt vanligt förekommande. Därför är det bra att använda skyddshandskar när man klyver ved, jobbar med cirkelsågen och liknande.

– Dödsfall är lyckligtvis sällsynta, men när de sker handlar det ofta om att folk trillar ner från taket med svåra skall- och/eller nackskador. Därför ska man alltid använda säkerhetslina när man är uppe på taket och arbetar, säger Ulrika Sjöstrand.

Lång sjukskrivning

Faran med stegar ska inte underskattas. I arbetslivet blir en arbetare i snitt sjukskriven i 29 dagar vid vanliga olyckor, 50 dagar när en stege är inblandad – om han överlever. Se till att stegen har kvar sitt glidskydd och att det inte är utslitet!

Patrik Wendelius tycker att alla som är inblandade i fixarprogrammen på tv kunde visa ett bättre föredöme och bära de skydd som krävs när de bygger.

Att många slarvar med skydd tror Patrik Wendelius beror på att det kan anses omanligt att gå runt i skyddsglasögon och hörselskydd. En attityd han fnyser åt.

– Manligt är att ha rätt skydd på sig, säger han och förklarar att knäskydden är de skydd han själv njuter mest av.

Bra skydd för gör-det-självare

1. Skyddsglasögon – dem saknar man inte - förrän det är försent.

2. Knäskydd – de är en lisa för knäna.

3. Halvmask – skyddar lungorna från partiklar och kostar från 200 kr och uppåt.

4. Hörselskydd – de med medhörning gör att samtidigt som hörseln skyddas för höga ljud kan man samtala och höra omgivningen. Finns från runt 200 kr och uppåt.

5. Handskar – skyddar mot skrapsår, infektioner och skärsår.

Fler säkra tips

Arbetsmiljöverket - lär ut hur man säkrar stegen 
Elsäkerhetsverket – information om elektricitet i hemmet

Text: Tore Tobiasson

Läs eller spara ner hela Underhållsskolan del 28 som pdf