PixelImage

Del 29: Så fixar du utebelysningen

Del 29: Så fixar du utebelysningen

Lampor på rätt ställen välkomnar dig när du kommer hem och får mörkret där ute att kännas lite tryggare. Så här planerar och fixar du din utebelysning!

De fem huvudelement villaägaren har att arbeta med är:

 • markbelysning,
 • fasadbelysning,
 • lyktstolpar,
 • spotlighter och
 • belysningspollare.

Här ägnar vi oss huvudsakligen åt fast installation av utebelysning.

Ljusdesigner

Vill man ha hjälp kan man anlita en ljusdesigner för att ljussätta sin utemiljö. Det kostar från 10 000 kronor och uppåt att anlita ett proffs, kostnaderna för armatur och elarbete tillkommer. Köper man kvalitetsarmatur kan man räkna med att det börjar vid 20 000 kronor att få hus och trädgård upplysta.

– Grunden är att arbeta med armaturer som är rätt avbländade, anser Jonas Werning, ljusdesigner på Phosforos ljusdesign i Jönköping. Med ett bländfritt ljus är man halvvägs framme i sin ljussättning.

Jonas Werning tycker det är viktigt att se trädgården och huset som en helhet samt skilja på funktions- och dekorationsljus. Funktionsljuset hjälper oss uppför trappor och in genom dörrar. Dekorationsljuset skapar ett behagligt uterum. Ljusstyrkan bör varieras mellan svagt och lite starkare så det skapas en dynamik mellan ljuspunkterna. Det ska inte heller vara för mycket mörker mellan de olika ljuspunkterna i trädgårdsrummet.

Lägg ut ficklampor och prova

Innan du sätter spaden i backen – prova dig fram och belys olika platser i trädgården med hjälp av till exempel ficklampor för att få en känsla av hur slutresultatet kommer bli.

När det kommer till utomhusbelysning ska man även tänka på grannarna. Det är viktigt att inte ljussättningen inkräktar på deras miljö. En garagelampa på 250 watt som står på timme efter timme kan göra ljusintrång och tvinga dem ha gardinerna nere på natten.
Men grannar kan användas som inspiration, tipsar Patrik Wendelius, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna:

– Ta och gå runt i villakvarteren en kväll och titta på hur andra har jobbat med ljussättningen. Idag är det populärt med väggarmatur där det lyser både uppåt och nedåt, men om några år kanske folk säger "så typiskt 2010-tal". Jag tycker du ska ta dig tid och verkligen fundera på hur du vill ha det innan du lägger ut en massa pengar.

Ljuset tänds när du närmar dig

Fasadbelysning av olika slag kan styras av sensor som antingen tänds när man rör sig emot den, eller när det mörknar. Det finns även astrour som styrs av ens geografiska position och som följer solens uppgång och nedgång. Utifrån den tänder och släcker relät belysningen. Astrouret går även att ställa in så att lamporna släcks under natten.

Patrik Wendelius tycker att bästa resultatet uppstår när man kombinerar skymningsrelän med rörelsesensorer. Dessutom kan man ha en entrébelysning som tänds automatiskt vid mörkrets inbrott och som ligger på 20 procents effekt för att sedan gå upp till full effekt när någon rör sig framför entrén.

Vad du får göra - och vad du behöver elektriker till

Detta får endast utföras av en elinstallatör:

 • Fasta installationer.
 • Installation av golvvärme och värmekabel.
 • Byte av ojordat vägguttag mot jordat och läggning av kabel i mark.

De elektriska arbeten en villaägare får göra är:

 • Byte av proppar och glödlampor.
 • Montering och reparation av skarvsladdar.
 • Byte av strömbrytare och vägguttag, byte av ljusarmatur i torra "icke brandfarliga" utrymmen inne i huset.

Mer information om vad som är tillåtet och inte hittar du hos Elsäkerhetsverket.

Text: Tore Tobiasson

Läs eller spara ner hela Underhållsskolan del 29 som pdf