PixelImage

Del 3: Så fixar du fönstren!

Del 3: Så fixar du fönstren!

Glöm inte bort att tvätta av karmen och fönsterbågen när du putsar rutorna! Med rätt vård och ommålning kan du förlänga livslängden på fönstren – vi lär dig alla knepen.

underhållsskolan 3 2009Länge tillverkades fönster med stor omtanke. Karmar och fönsterbågar gjordes av kvistfritt kärnvirke vars harts fungerar som naturens eget impregneringsmedel. Riktiga kvalitetsfönster med en hållbarhet på hundratals år med rätt skötsel.

Under 1970- och 80-talen kom moderna isolerglas och plastfärg, och fönstren tillverkades inte alltid av det bästa virket. Detta ledde till att många villaägare plötsligt stod där med fönster som ruttnade sönder inifrån.

Den som köper nya träfönster idag slipper förhoppningsvis dessa problem. Det finns även nästan helt underhållsfria fönster av aluminium och plast. Ett annat tåligt alternativ är träfönster klädda med lackade aluminiumprofiler på utsidan.

Magnus Eklöf på E-Teknik Fönsterunderhåll i Linköping har renoverat, målat och bytt ut fönster sedan mitten av 80-talet. Han anser att om man har gamla linoljemålade fönster bör man fortsätta med den färgen.
– Linoljefärg är trevlig att arbeta med och åldras ärligt. Först mattas den, sedan spricker den upp i ett finmaskigt rutnät. Har den inte spruckit behöver du bara tvätta och slipa lite innan du målar, säger Magnus Eklöf och tillägger att man ska måla tunna lager med linoljefärg.

Annars är den moderna alkydoljefärgen också en bra fönsterfärg som dock kräver grundolja och grundfärg för att få ihop ett bra målningssystem. Generellt kan man säga att fönster i söderläge behöver målas om oftare, detsamma gäller fönster som till exempel skuggas av ett träd eftersom det utsätts mer för fukt.

När ska man då byta ut fönstren? Är fönstren friska så tar det många år innan ett fönsterbyte betalar sig i form av en minskad elräkning.
– Du behöver inte heller byta ut isolerglasfönster bara för att det har kommit fukt mellan rutorna, säger Magnus Eklöf. Är det inget annat fel är det mycket billigare att gå till glasmästaren och få honom att sätta in nya energisnåla isolerglaskassetter i fönsterbågen. Du kan även sätta in energiglas i innerrutan i ett gammalt tvåglasfönster, och på så sätt behålla fönstren med de fina glasen kvar utvändigt och ändå samtidigt spara energi.

Vill du veta mer?

Så fixar du fönstren

Ställ en fråga till våra experter! 

Läsvärda länkar

SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har en beräkningsmotor som räknar ut hur mycket energi som sparas på ett år när man byter ut fönster med höga U-värden mot nya med låga U-värden
Hitta en fönsterexpert i din närhet
Byggnadsvårdsbloggen har djupa fönsterkunskaper 

Artikeln är hämtad ur medlemsmagasinet Villaägaren nr 3-09
Text & foto: Tore Tobiasson