PixelImage

Del 33: Förläng utesäsongen - bygg ett uterum

Del 33: Förläng utesäsongen - bygg ett uterum

Det svenska sommarvädret är inte alltid pålitligt... Med ett uterum kan du sitta ute såväl svala junikvällar som under vår och höst. Väljer du ett vinterbonat uterum kan du ta hem Medelhavet till Sverige och få oliv- och citrusträd att bära frukt.

Person som sitter i ett uterum

Ett uterum är nästintill en nödvändighet i länder som Sverige om man vill kunna njuta av den ljusa perioden och leva bra, enligt Villaägarnas byggnadstekniska rådgivare Patrik Wendelius:

– Ett uterum gör dig oberoende av vädrets nycker och förlänger sommaren. Du kan vara "ute" från april till oktober.

Hur ska uterummet användas?

Uterum, eller som det lite finare ­kallas, "conservatories", kan byggas på ett otal sätt. Patrik Wendelius pekar dock på några saker att tänka på.

– Femton kvadratmeter kan verka stort, men använder du utrymmet även för odling blir det snabbt trångt. Tänk noga igenom hur du tänker använda utrymmet!

En byggnadsteknisk fallgrop som kan uppstå när uterummet ansluts till villan är snön som samlas på uterummets tak. Den kan täppa till delar av villans luftspalter och göra att ventilationen inte fungerar som den ska under tiden snön ligger.

– Ett uterum kan få konsekvenser! Tänk noga igenom vad ett uterum kan föra med sig i form av till exempel fukt och övertryck, säger Patrik Wendelius.

Mer komplicerat än du tror

Detta är extra viktigt om man bygger om en befintlig uteplats till uterum – då bör man kontakta en byggkonsult.

– Det är ofta mer komplicerat att koppla ett uterum till huset än att bygga ut huset med ett extra rum. Det har att göra med att svängningarna mellan kallt och varmt är större i ett uterum, vilket gör att det produceras mer fukt som måste hanteras. Det har tillverkarna tänkt på när man köper ett färdigt uterum, men bygger man om och täcker in altanen så riskerar man att bygga in problem eftersom helhetstänket inte fanns där från start, säger Patrik.

Att välja typ av uterum handlar om tycke och smak. Internet är en given inspirationskälla, men framför allt: kolla runt i hemmakvarteren hur andra löst sina uterum!

Platsbyggt uterum - eller fördigt paket

När man vet vad man vill ha är det dags att bestämma sig för om man vill ha ett platsbyggt eller ett färdigt uterumspaket.

– Det är alltid en stor grej att bygga. Jag tycker åtminstone att man ska överväga att tala med en arkitekt och fråga vad det skulle kosta att bygga ett arkitektritat uterum jämfört med att köpa ett färdigt paket. Platsbyggda uterum gör sig bäst om man vill ha ett som ska följa husets arkitektur, säger Patrik Wendelius.

Text: Tore Tobiasson

Underhållsskolan del 33 som pdf - ladda ner och spara!

Bygga uterum: Checklista