PixelImage

Del 34: Ta itu med hemmets stökfällor

Del 34: Ta itu med hemmets stökfällor

Har du något hörn eller ett helt rum i huset som är ett ständigt gnagande dåligt samvete? Hos familjen Lagergren innebar det ren och skär ångest att gå ner i källaren och leta efter något... Så här tog de itu med röran steg för steg.

Familjen Lagergren i sin källare efter att den röjts

Röjde - och fick ett helt rum över. Nu är det tränings- och lekrum.

Familjen Lagergren hade bott utomlands i tre år, och när de återvände hem blev kaoset ett faktum.

– Vi har visserligen aldrig varit några ordningsmänniskor, men när vi kom hem från USA blev det helt ohållbart, konstaterar Linda Lagergren, som bor i Trollhättan med sin man Johan och barnen Simon och Elin.

Maktlöshet av alla saker

Förutom sakerna de lämnat kvar i Trollhättan när de flyttade, fylldes huset nu på med ett nytt bohag när containern från "over there" anlände vid hemkoms­ten. Familjen har ett rymligt hus med stor källare, så första känslan var att allt fick plats. Men snart insåg både Linda och Johan att det var en enda röra, och de hittade ingenting.

– Känslan när man gick ner i källaren var total maktlöshet, man bara stod och stirrade. Jag fick ångest, för jag hade ju ingen aning om vad det var för prylar som låg där, fortsätter Linda.

Både Linda och Johan gjorde rensningsryck, som egentligen inte ledde någonvart. Det blev mest ett duttande här och där på ytan, förklarar Linda. Men så fick hon boken Rensa ut & lev lättare i sin hand, och därmed en aha-upplevelse: Det var ju så här man skulle göra – rensa systematiskt!

Kaoset i källaren var prio ett, så Linda började i ett hörn, precis som boken tipsade om, och skred så till verket.

Säckvis med saker skänktes bort

– Jag delade upp allting i spara, sälja/skänka eller slänga, och kunde direkt konstatera att vi hade alldeles för mycket av vissa saker, som handdukar, lakan, väskor och ramar... Det blev säckvis som vi kunde skänka bort, och det känns skönt att det kommer till nytta.

Det tog flera helger, men sakta växte en ordning fram. Linda sorterade bit för bit, strukturerat och bestämt. Kategoriserade i lådor – julsaker för sig, arvegods, serviser, minnessaker, vinterkläder. Hon var ganska hård när det gällde nostalgisaker – bara det allra mest betydelsefulla fick stanna. Sedan var det alla dessa leksaker:

– Herregud, barnen behöver inte en pryl till! Nu har vi skänkt bort mycket och låtit barnen ha loppis med resten. Vissa saker kan man också plocka undan och ta fram när de lessnat på det som de lekt med länge. Det här ständiga handlandet är ohållbart, för miljön och plånboken, men också för att barnen blir så bortskämda!

Slutshoppat

Linda tog genast till sig ett av bokens råd: Stoppa shoppandet. Hon sa upp sms-prenumerationerna från hobbyaffären och klädbutikerna som ständigt försett henne med reaerbjudanden hon inte kunde motstå. Och hon bestämde sig för att genast sluta köpa lyktor, ramar, smycken och läppglans som hon i vanliga fall gärna handlade av bara farten.

När källaren var klar blev det ett helt rum över, som fått piff i form av färg och ny matta. Här kan familjen träna, dansa och leka – och det har redan blivit ett favorittillhåll för barnen.

Rensa och sortera

Därefter tog Linda itu med pysselrummet på övervåningen, som blivit en avstjälpningsplats – för ännu mer pysselsaker köpta på rea, fiffiga förvaringsboxar som skulle användas någon gång, gamla tidningar, kontorspapper...

– Jag slängde alla gamla tidningar, satte in papper i pärmar och sorterade varenda pysselgrej i olika lådor. Vilken skillnad det blev! Barnen älskar att sitta här och greja, och nu kan jag och Johan öppna posten här vid skrivbordet och betala räkningar utan att riskera att tappa bort viktiga papper.

Rensa bort tio saker om dagen

Huset är långt ifrån färdigröjt, men det som är gjort har inneburit en enorm skillnad, menar Linda: Nu har familjen överblick på ett helt annat sätt, där var sak har sin plats, kartonger och lådor är tydligt märkta. Dessutom har plats frigjorts för lek och pyssel istället. Rensa ut och lev lättare-bokens pedagogiska upplägg funkade perfekt för henne:

– Eftersom varje kapitel behandlar olika teman, känns det så himla lätt. Nu har jag en regel: Släng eller rensa bort tio saker varje dag. Nästa stora projekt blir garaget, som fortfarande är fullt med prylar. Men nu känner både Johan och jag att det faktiskt är möjligt att få ordning där.

Text: Pernilla Fredholm
Foto: Anna Danielsson

Underhållsskolan del 34 som pdf - ladda ner och spara!

Så strukturerar du röjningsarbetet