PixelImage

Del 36: Gör tvättstugan till din vän i vardagen

Del 36: Gör tvättstugan till din vän i vardagen

Att tvätta är som att städa. En monoton och ständigt återkommande syssla... Men det går att göra arbetet lite enklare med bra planering och smarta lösningar. Här är våra bästa tips för tvättstugan!

Interiör från tvättstuga

Det finns några nyckelord när man inreder en ny eller renoverar en gammal tvättstuga:

  • behov
  • decibel
  • logistik
  • belysning
  • ergonomi
  • förvaring

Och allra viktigast är behov. Vilka tvättbehov har de boende? Ett pensionärspar behöver inte en glupsk niokilostvättmaskin. Det gör däremot en sexbarnsfamilj.

En som kan det här med behov är Villaägarnas byggnadstekniska rådgivare, Patrik Wendelius, som lever mitt i en idrottsintresserad trebarnsfamilj.

– Vi är fem som tränar regelbundet. Det gör tvättlogistiken otroligt viktig, och vi har byggt upp ett tvättflöde där vi samlar smutstvätten i fem olika korgar i ett skåp i hallen, berättar Patrik Wendelius.

De olika korgarna innehåller: mörktvätt 60 grader, vittvätt 60 grader, sportkläder 40 grader, skjortor – skjortprogram och ull 30 grader.

Fördel toppmatad tvättmaskin

Patrik Wendelius förklarar att familjen utnyttjar tvättstugans och torkrummets kvadratmeter maximalt. Eftersom de tvättar runt tre gånger per dag behöver de inte en stor tvättmaskin, utan familjen Wendelius har satsat på en utrymmessnål toppmatad tvättmaskin från Miele. Toppmatade tvättmaskiner har ett par fördelar: dels längre livslängd eftersom de är upphängda i axlar i båda sidorna, dels kan de öppnas mitt i ett tvättprogram om man glömt lägga i ett plagg, eftersom vattnet inte rinner ut när man öppnar locket.

– Den är även så tyst att man inte hör att den är igång. Makalöst, säger Patrik Wendelius.

Familjen använder ingen torktumlare av rationella skäl. Tvätt som torkas i torktumlare blir fluffigare och tar mer plats i klädskåpen. Torkar kläderna gör de i ett torkrum med två torkhissar, en avfuktare och ett torkskåp.

– Vi använder bara torkskåpet för att värma upp torkrummet. Kombinationen med fläktvärme från torkskåpet och avfuktare är det effektivaste sättet att torka tvätten. Dessutom är torkrummet perfekt att hänga in blöta ytterkläder och ryggsäckar i. Där torkar de fort och slutar lukta, konstaterar Patrik Wendelius.

Till dem som funderar på att renovera sin tvättstuga rekommenderar han att man först funderar på vad det är som inte fungerar med den gamla tvättstugan.

När det kommer till en tvättstugas placering bör den ligga i ett rum med golvbrunn. Teoretiskt går det att ha tvättmaskinen i köket, men Patrik Wendelius avråder från det eftersom smutsig tvätt avger mikroskopiska hudrester och annan smuts.

– Du vill inte ha den dammhärden bland livsmedel. Dessutom har kök sällan en golvbrunn vilket generellt behövs i en tvättstuga, säger han.

Bra ljussättning

Att tänka före är även den danska inredningskonsulten Dorte Myhres recept när hon hjälper kunder igenom olika byggprojekt, vare sig det handlar om ett nytt kök eller en ny tvättstuga.

– Tillsammans med kunden gör jag en lista över vilka funktioner de vill ska finnas i tvättstugan. Därefter gör jag en enkel ritning med mått så att vi ser att allt får plats. När det gäller tvättstugor är det viktigt att man skapar en bra ljusmiljö. Till exempel ska du ha ljuskällor ovanför maskinerna och arbetsbänkarna, inte bakom dig så att du skuggar tvätten, säger Dorte Myhre och räknar upp tvättstugans ABC:

Garderober/skåp åt kläder/sänglinne, strykbräda och strykjärn, tvättkorgar på hjul, sektioner för ren och smutsig tvätt, skåp/förvaringplats till tvättmedel och tvättkemikalier, bänkyta att vika tvätt på, en vask där man skölja av till exempel stövlarna efter svampturen, en yta att hänga tvätt på, torkskåp/torktumlare och en avfuktare.

– Placera allt du kan på väggarna. Har du en väggmonterad strykbräda slipper du ha den i ett skåp, eller stående på golvet. En bra tvättstuga är en tvättstuga där du kan röra dig fritt, säger Dorte Myhre som just nu håller på att inreda sin egen tvättstuga hemma i villan i Varberg.

Maskiner på stativ

Hon förklarar att om man har möjlighet så ska man placera tvättmaskinen och torktumlaren på stativ. Upphöjda maskiner ger bättre tvättergonomi, då man slipper gå ner på knä för att flytta den våta tvätten till torktumlaren. Maskinernas dörrar ska vara vänsterhängd respektive högerhängd. Det gör det enkelt att flytta den våta tvätten till torktumlaren. Själv har hon kompromissat bort stativet, eftersom familjen valt att ha en bänkskiva ovanför som arbetsyta.

Dorte Myhre framhåller också att tvättstugan förtjänar kärlek!

– Var inte rädd för att ta ut svängarna när du inreder din tvättstuga. Varför inte måla rummet i din älsklingsfärg, eller sätta upp en fototapet med ett motiv du tycker om. Tvättstugan är på sätt och vis ett privatrum och inget vi visar upp för vännerna som vi gör med våra vardagsrum och kök. Det är ett bra tillfälle att ta ut svängarna!

Text: Tore Tobiasson
Foto: Per Magnus Persson/Johnér

Underhållsskolan del 36 som pdf - ladda ner och spara!

Tvättstuga: Tips och checklista