PixelImage

Del 37: Vägen till drömträdgården

Del 37: Vägen till drömträdgården

Bästa sättet att hitta inspiration till sin egen drömtäppa är att ta en promenad i grannskapet och knacka på där man ser en trädgård man tycker om! Det tipsar trädgårdsmästaren Einar Hessman Larsson om. Så här startar trädgårdsförvandlingen.

Skälen till att göra om sin trädgård kan vara många: från att den inte fungerar enligt önskemål till att den har för mycket insyn. Mycket kan man åstadkomma själv.

– Är man inte nöjd med sin trädgård och vill förändra den, föreslår jag att man tar en timme och går runt tillsammans med sin partner eller en vän vars omdöme man litar på – tittar och diskuterar vad som fungerar och inte fungerar. Små åtgärder kan förändra hela känslan, säger trädgårdsmästaren Einar Hessman Larsson på Göteborgs botaniska trädgård.

Bord och stolar på en uteplats i motljus

Einar förklarar att man kan göra underverk bara genom att ta bort växter. Ett vanligt fel med trädgårdar är att det finns för många olika växter. Det spretar. Tar man bort hälften kan man få en helt ny trädgård. Andra åtgärder kan vara att plantera ett träd, montera spaljéer och skärmar eller att sätta upp utebelysning.

Inspireras av trädgårdar runt dig

När det kommer till att skapa en ny trädgård är Einars första regel: Undvik inspiration via internet och flashiga böcker om trädgårdar.

– Bilder för en på avvägar! Istället tycker jag du ska gå runt i villakvarteren där du bor eller göra några resor och titta på trädgårdar. Ser du en trädgård du tycker om, ring på och fråga om du får komma in och titta! Så gör jag, och ännu har ingen sagt nej. Folk blir glada när man säger att man tycker deras trädgård är vacker, menar Einar Hessman Larsson, som har ritat trädgårdar och varit rådgivare åt villaägare sedan 1988.
När man står där i en trädgård känner man värmen från solen, dofterna, vinden, gånggruset under fötterna, man hör ljud och kan skapa en egen känsla kring det man själv vill ha ut av sin trädgård.

– Datorn är usel när det kommer till känslor, och en trädgård är känslor. Datorn ska du använda för att leta efter trädgårdsarkitekter och andra entreprenörer som ska sköta det praktiska, tycker Einar.

Trädgårdsrådgivningens tre nivåer

När han arbetar som trädgårdskonsult kan kunderna anlita honom på olika nivåer. Första nivån är trädgårdssamtalet. För 1 800 kr får kunderna ett möte på 1,5 timmar. Har kunderna gjort sin "läxa" och skrivit ner konkreta frågor diskuteras dessa efter att man gått en vända i trädgården. Därefter pratar Einar med villaägarparet för att se om de vill samma sak.

– Det handlar om att hitta samsynen och känslan som familjen vill att deras trädgård ska förmedla. Det är först när jag vet vad de önskar sig jag säger vad jag anser bör göras, säger Einar.

Andra nivån är skissplanen. Den kostar mellan 5 000 och 6 000 kr. Då har Einar kommit tillbaka, samtalat och slutligen levererat en skissplan över den nya trädgården. Skissen är ritad på en grundkarta med buskar, spaljéer, lekytor, gångar, murar, med mera, utplacerat. Objekten är inte inritade med exakta måttangivelser, men planen innehåller växtval, vilka kundönskemål som går att uppfylla och en kort text där han beskriver möjligheter han ser med tomten.

– Skissen räcker ofta till för de yrkeskunniga trädgårdsentreprenörerna. Även om den inte innehåller exakta mått så har de kunskapen och känslan för hur slutresultatet ska bli och anpassar sedan arbetet efter tomtens förutsättningar, förklarar Einar.

Tredje nivån är en fullskalig plan. Den går på mellan 10 000 och 15 000 kr. Då har kunden beställt en skalenlig och topografisk trädgårdsritning. Ritningen och beskrivningen innehåller allt från ax till limpa i form av antal växter, typer av växter, ljussättning, utplacering av garage, gångar, stenmurar, myshörna och så vidare. På den här nivån introducerar, om kunden önskar, Einar Hessman Larsson även entreprenörer han litar på och deltar i ett byggmöte där han, kunden och entreprenören går igenom trädgårdsplanen.

Foto på trädgårdsritning, med en hand som håller i en grön penna

Totalkostnaden för en allmän helrenovering av en tomt på 800 till 1 200 kvm ligger mellan 200 000 och 400 000 kr. Allt beror på om det finns en bra grundstruktur eller om man måste börja från början. Behövs trappor och murar för att ta upp nivåskillnader och för att skapa rumslighet blir det förmodligen det högre beloppet.

– Det är mycket pengar, men det är inte ovanligt att en tomt kostar mellan en och tre miljoner kronor. I förhållande till det tycker jag inte man ska vara rädd för den kostnaden om resultatet är att man får en trädgård som man trivs i. Dessutom tycker jag att man kan se det som en investering som höjer villans värde, säger Einar Hessman Larsson.

Förläng säsongen

En trivsam trädgård fungerar som ett extra-rum i naturen där man kan förlänga utesäsongen med flera månader. Einar berättar om en kund som byggde ett växthus som försågs med bredband, uppvärmning, belysning och en kontorsplats.

– Nu sitter han där med en latte i ena handen och laptoppen i den andra och jobbar i november och njuter av naturen.

Hur hittar man trädgårdsarkitekter, markföretag, ljussättare och trädgårds-anläggare?
Nu kan man gärna använda datorn för att leta. Einar Hessman Larsson tycker att man ska anlita företag som tillhör en branschorganisation.

– En bra organisation är Trädgårdsanläggarna i Sverige. De som är anslutna till den är garanterat duktiga. Sedan känner anläggarna ofta till professionella ljussättare och trädgårdsarkitekter som de kan rekommendera, säger han.

Hittar man ingen trädgårdsarkitekt/formgivare genom att söka på internet kan man ringa och prata med anläggningsfirmor och handelsträdgårdar. Namnet på trädgårdsdesignern kan även dyka upp när man pratar med grannarna eller när man knackar på och besöker en trädgård man gillar.

Nu handlar det inte alltid om att göra om hela trädgården. Den som bara vill vidta några mindre åtgärder kan vända sig till en plantskola och be personalen där om stöd och hjälp.

– Om de själva inte kan göra allt så känner de garanterat entreprenörer som kan, säger Einar Hessman Larsson.

Text: Tore Tobiasson
Foto: Emma Mattsson

Underhållsskolan del 37 som pdf - ladda ner och spara!

Trädgårdsråd: Tips innan du sätter igång