PixelImage

Del 38: Ta hand om fönstren

Del 38: Ta hand om fönstren

Att byta gamla fönster är sällan den bästa ekonomiska lösningen. Det är vård och underhåll som gäller! Ett smart tips är att ersätta innerrutan med energiglas, då minskas värmeförlusten radikalt.

Närbild på händer som skrapar ett liggande fönster

Fram till slutet av 1960-talet gjordes fönsterkarmar och -bågar av noga utvalt, långsamväxande kärnvirke. Hartsen i kärnvirket fungerade som naturligt impregneringmedel och skyddade effektivt mot röta. Under 70-talet svepte en fönsterbytarvåg över Sverige och gamla vackra fönster med valsade glas ersattes av treglasfönster med perfekt släta rutor, om än med bättre U-värde. Virket höll inte samma kvalitet och många fönster från 70- och 80-talet gick en snabb död till mötes.

Fönster slits inte

Fönster slits dock i regel inte ut. Om färgen flagnar och de ter sig grå och gistna, betyder det inte att de ska dömas ut. Med kontinuerlig omvårdnad kan de utan problem hålla i över 100 år. "Varför" är alltså den första frågan att ställa sig, när man står i fönsterbytartankar.

– Är fönstren inte ruttna är det resursslöseri att byta, menar Patrik Wendelius, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna.

Låt göra en besiktning

Att byta fönster på en normalvilla kostar mellan 125 000 och 225 000 kr. Sedan måste man ofta byta ut fodren på in- och utsidan, man kanske målar om, tapetserar nytt och så vidare.

– Det bästa är att låta en sakkunnig besiktiga fönstren. Är de inte i ett katastrofalt dåligt skick är ofta den bästa lösningen, både ekonomiskt och estetiskt, att renovera och måla om dem, säger Patrik Wendelius.

Innan du fattar ett beslut är det läge att ta in offerter: dels från en byggfirma för nya fönster samt montering, dels från målarfirma och glasmästare för ommålning och till exempel energiglas.

– Sedan kan du avgöra om det är värt att byta fönstren.

Värmebesparingen betalar sig inte

Generellt får du inte igen pengarna genom värmebesparingen som nya fönster (med bättre U-värde) ger. Gamla fönster kan i princip konkurrera med moderna om man byter innerrutan mot energiglas, eller en tvåglasisolerruta med argongas. Då sänks U-värdet från cirka 2,8 till 1,8 alternativt 1,3. Ju lägre siffror, desto bättre isoleringsförmåga. Någon exakt prisskillnad är omöjlig att ange, men mellan tumme och pekfinger kan man säga att det kostar ungefär dubbelt så mycket att byta fönster som att renovera.

Ett tips till den som tänker göra arbetet själv är att lägga upp en målningsplan där turordningen för husets fönster bestäms av deras skick.

– Det är arbetskrävande att kitta och måla om fönster, så försök inte göra alla på en sommar. Ett till två fönster varje sommar är rimligt, säger Patrik Wendelius.

Två målare, två åsikter om färgval...

När det kommer till val av fönsterfärg är Magnus Öberg, Öbergs glasmästeri i Varberg, av den gamla skolan. Han anser att man, efter att man tagit bort gammal färg, bör måla fönstren med äkta zinkvit linoljefärg, spädd med terpentin.

– Jag har sett många fönster målade med moderna färger med dåligt resultat. Jag kan inte svära på att de som målat har följt färgfabrikantens instruktioner, men moderna färger verkar vara för täta. Linoljefärgen andas. Tänker man även kitta om fönstren tycker jag man ska ta ut rutan för att komma åt överallt med linoljefärgen och mätta träet så att fukten inte kan tränga in, säger Magnus Öberg.

Yrkesmålaren Kenneth Karlsson, på Målarkarlsson i Stockholm, föredrar moderna färger. Han tycker att linoljefärgen snabbt förlorar glansen och mattas. Dessutom är torktiden lång vilket gör att fönstren lätt klibbar ihop om man inte låter färgen torka ordentligt.

– Tidigare målade jag med lösningsbaserade fönsterfärger, men sedan tre år har jag gått över till Alcros vattenbaserade fönsterfärg. Och jag tycker den håller måttet, säger Kenneth Karlsson.

Underhållsfria fönster?

Hur väljer man då rätt fönstertyp och tillverkare? Vill man ha underhållsfria fönster är det aluminium och plast som gäller, men är huset från 1920-talet kan valet handla om att måttbeställa tvåluftsfönster i trä med spröjs.

– De flesta av oss har begränsat med pengar så det gäller att noga överväga om man ska byta ut fönster eller rusta upp de gamla, säger Patrik Wendelius.

Text: Tore Tobiasson
Foto: Christian Ferm

Fakta om fönster

Underhållsskolan del 38: Ta hand om fönstren som pdf - ladda ner och spara!