PixelImage

Del 39: Lättfixad utebelysning

Del 39: Lättfixad utebelysning

Ljusdesign utomhus kräver inte längre en elektriker. LED-lampornas raska tekniska utveckling gör att man idag på egen hand kan ljussätta trädgården med ett 12-voltssystem. Här är fördelar och fallgropar med den nya, enkla trädgårdsbelysningen.

Två LED-lampor i trädgårdsrabatt

Länge behövdes en elfirma för att ljussätta utomhusmiljön. 230-voltskablar skulle grävas ner och de fasta installationerna krävde en behörig elektriker. Inte den billigaste vägen till en ljusdesignad trädgård...

De energisnåla LED-lamporna var tidigare inget alternativ då de gav ifrån sig ett trist, kallt, blåaktigt sken. Idag kan LED-industrin erbjuda lampor med ett varmt "glödlampsljus". Detta har öppnat en helt ny värld av möjligheter för gör-det-självare.

Patrik Wendelius, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna, berättar att man inte behöver gräva ner kabeln till ett 12-volts LED-system djupare än att gräsklipparen eller vertikalskäraren inte når den. Luftar man gräsmattan med vertikalskärare räcker det att gräva ner kabeln ca fyra centimeter, eftersom knivarna inte ska skära djupare än ett par centimeter.

– Du behöver inte oroa dig för att ljuseffekten från LED-lamporna inte ska räcka. En 7-watts LED-lampa ger samma effekt som en traditionell 60-watts glödlampa. Sedan beror den upplevda ljusstyrkan på vilken spridningsvinkel lampan har. Har du två 5-watts LED-lampor där den ena lyser upp ett smalt område och den andra ett bredare så kommer den senare ljuskällan att upplevas som svagare, säger Patrik Wendelius.

Smidigt och enkelt med 12-voltsystem

Det är smidigt att arbeta med 12-voltssystem. Köp lampor, kabel och en tillräckligt stor transformator. Ner med kabeln, montera allt, sätt i stickkontakten i ett vägguttag och det är ljus i trädgården!

Vill man göra det ännu enklare för sig köper man in ett gäng solcellsdrivna lampor och placerar ut. Är man inte nöjd med resultatet är det bara att flytta dem. Ett par nackdelar med dessa lampor är att de inte ger ifrån sig speciellt mycket ljus och att Sverige är väldigt solfattigt halva året.

Även om det är enkelt att arbeta med solcellslampor och 12-voltssystem betyder det inte att man inte måste tänka till. Den viktiga frågan är vad man vill åstadkomma med ljussättningen.

Gelia i Grästorp har satsat på ett gör-det-själv-sortiment. Tommi Ilo, produktchef för belysning, har några goda råd.

– Det är viktigt att du planerar belysningen i trädgården noga. Gå runt både natt och dag och tänk igenom vad du vill att ljussättningen ska berätta, säger Tommi Ilo.

Företaget har en pedagogisk gör-det-själv-broschyr kring sin 12-volts trädgårdsbelysning. Där förklaras bland annat att ju fler LED-lampor/watt som placeras ut, desto större transformator krävs. När det kommer till kvaliteten på LED-lampor så menar Tommi Ilo att det skiljer i ljuskvalitet på lågpris-LED-chip och kvalitetschip.

När du ska välja lampor, är det bra att ha koll på skillnaden mellan olika färgtemperaturer, som anges i kelvin. 2 700 kelvingrader ger glödlampans varmgula sken medan 6 000 kelvingrader ger ett kallvitt ljus med en blåaktig ton. Det är också dags att börja tänka i lumen, dvs ljusflödet, när du vill veta hur starkt en lampa lyser. För att exempelvis få ett bra läsljus så är det 710 lumen man vill ha – och det får man med en LED-lampa på runt 7 watt (motsvarar en gammaldags 60-watts glödlampa).

Rita upp din trädgård

När du har satt dig in i grunderna är det dags att rita upp trädgården och placera in ljuskällorna. En bra idé är att köpa eller låna ett par LED-lampor, en förlängningssladd och en transformator som du placerar ut i nattmörkret och se vad som händer när olika detaljer i trädgården ljussätts.

Är det någon större skillnad mellan en 230-voltsljussättning och 12-volts?

– Du uppnår samma ljusupplevelse med ett 12-voltssystem som ett 230-volts. Den stora skillnaden är att använder du 12-volt behöver du inte anlita elektriker, säger Patrik Wendelius på Villaägarna.

Så nu är det bara att börja skissa.

Text: Tore Tobiasson

Underhållsskolan del 39: Lättfixad utebelysning som pdf - ladda ner och spara!

Mer om utomhusbelysning

Checklista för en upplyst trädgård

Olika lampor för utomhusbruk