PixelImage

Del 40: Kloka råd för rätt kamin

Del 40: Kloka råd för rätt kamin

Drömmer du om en braskamin? Första rådet är att välja en modern, energieffektiv modell som är så skonsam mot miljön som möjligt. Undvik äldre, begagnade kaminer – utvecklingen har tagit stora kliv framåt sedan 80- och 90-talet.

Ved till kamin

En kall vinterdag finns det inte mycket som slår knastret från brinnande vedträn och den smekande värmen från en braskamin. Men vad ska man köpa? Utbudet av kaminer är stort och designen varierande. Där finns allt från stora finska täljstenspjäser på ett par ton, som fortsätter värma upp villan 30 timmar efter elden slocknat, till enkla plåtkaminer som i princip bara avger värme så länge veden brinner.

– Det är enkelt att köpa kamin med ögat, men det är mycket som ska stämma för att slutresultatet ska bli bra och köparen nöjd, säger Johan Smeds, byggnadsteknisk rådgivare på Villaägarna.

Vilken kamin passar hos dig?

Han menar att det första man bör göra är att kontakta den lokala sotarmästaren eller en kamininstallatör och få ett omdöme om vilka alternativ som passar i det aktuella huset.

Lars Bengtsson på Skorstensteknik i Varberg har arbetat med skorstenar och kamininstallationer i 15 år. Ett vanligt misstag är att man köper braskaminer med för hög värmeeffekt, förklarar han.

– Det kan se löjligt ut med en kamin som är till för att värma upp ett timmerhus i en modern villa. Dagens braskaminer är oerhört effektiva. I ett nybyggt hus med golvvärme kan det räcka med ett vedträ för att det ska bli så varmt att du måste vädra, säger han.

Nya kaminer är effektivare

Bild på kamin

Lars Bengtssons råd är också att undvika äldre begagnade braskaminer och gjutjärnsspisar. De braskaminer som producerades fram till 1990-talet är sällan lika effektiva och miljövänliga som dagens. Gamla begagnade gjutjärnsspisar är tjusiga – men många av dem är gjorda för kokseldning. Då koks inte är lika värmealstrande som ved saknar kokskaminerna kanaler inne i förbränningskammaren som gör att rökgasen svalnar innan den når skorstenen. Vid vedeldning kan då rökgasen nå mellan 700 och 900 grader – medan de flesta skorstenar är klassade för rökgaser på 450 grader (en exklusivare skorsten kan vara klassad för 600 grader).

– Höga rökgastemperaturer sliter på teglet, kan orsaka soteld och, om man har otur, bränna ner huset, säger Lars ­Bengtsson.


Var ska braskaminen placeras?

I gamla hus finns det ofta en skorsten mitt i huset och då behöver man inte fundera så mycket på placeringen. Men har man ett hus utan skorsten, eller tänker bygga nytt, ökar valmöjligheterna.

– Diskutera olika lösningar med arkitekten och rita in en blockskorsten med en gång. Det är mer arbete med en sådan skorsten, men de är billigare än stålskorstenar, säger Lars Bengtsson.

En annan fördel med blockskorsten är att om man vill byta kamin efter 20 år är det bara att mura igen det gamla rökrörshålet och göra ett nytt för den nya braskaminen.

– Det är mycket svårare att montera en ny kamin på en gammal stålskorsten. Det går inte alltid att hitta de delar som krävs. Istället kan man behöva byta skorsten, ­eller låta en smed tillverka nya delar, säger Lars Bengtsson.

Vad kostar det att installera kamin?

Vad kostar en genomsnittlig installation? Något enkelt svar finns inte. Men Lars Bengtsson berättar att om man köper kamin och stålskorsten genom honom ligger arbetskostnaden på runt 6 000 kronor, exklusive ROT, för hela installationen.

– Jag försöker planera så att sotaren hinner komma förbi och godkänna installation samma dag som jag gör jobbet. Då kan kunden tända spisen när hon kommer hem, säger han.

Det händer att folk drar stålskorstenen på utsidan av huset, men Lars tycker att man bör undvika det om man kan. Förutom det estetiska är det svårare att täta en genomföring i väggen än i taket. Dessutom kräver det ofta ett par extra
rörvinklar för att komma förbi takutsprånget och dessa vinklar kostar från 5 000 kronor och uppåt.

"Kontakta alltid kommunen först"

Johan Smeds på Villaägarna förklarar att man aldrig får missa kontakten med de ansvariga på det lokala kommunkontoret innan man köper kamin och skorsten.

– Vanligtvis räcker det med en bygganmälan, men kommunerna kan ha egna regler kring om, eller när, man får elda. Dessutom kan det även krävas bygglov för att till exempel dra en skorsten på utsidan av huset. Ring och kolla vilka regler som gäller för din kommun, säger Johan Smeds.

Bästa veden att elda?

Hårda lövträslag som ek, bok och ask tillhör de allra bästa. Björk lämpar sig också väl att elda med och är mer vanligt förekommande. Även gran och tall har högt bränslevärde, dock ger barrved mer gnistbildning så stäng luckan eller sätt för ett gnistgaller.

Text: Tore Tobiasson

Underhållsskolan del 40: Kloka råd för rätt kamin som pdf - ladda ner och spara!

Mer om att skaffa kamin

Kaminköparens checklista