PixelImage

Del 42: Pool på önskelistan

Del: 42 Pool på önskelistan

Mer än var fjärde husägare drömmer om en egen swimmingpool i trädgården. 

Poolområde i trädgården.
Innan det är dags att sätta grävskopan i marken är första steget att kolla om det krävs en anmälan, marklov eller bygglov. Detta vet bygglovshandläggarna på din kommun. Nästa steg är att välja placering, storlek och typ av pool.

Tips & tankar inför poolköpet

 1. Vilka regler gäller? Byggnadsnämnden kan svara på om det behövs anmälan, marklov och i vissa fall bygglov – generellt krävs dock inte bygglov för nergrävd pool.
 2. Typ av pool? Nersänkt i ett trädäck, en som står på marken eller är nergrävd i marken? Salt- eller sötvattenspool? En poolförsäljare kan ge information och inspiration.
 3. Budget? Förutom själva poolköpet kan utgifter för grävning, elektriker, trädäck, duschar, uppvärmning, rengöring, täckning med mera tillkomma.
 4. Solläge är bästa placeringen.
 5. Välj inte för stor pool utan lämna plats för pooldäck och solstolar. Se till att materialet i pooldäcket inte blir halt när det blir blött.
 6. Trappa eller stege? Det är dyrare och blir inte lika snyggt att i efterhand installera en trappa som går ner i vattnet.
 7. Poolvärmepump är bästa uppvärmningsmetoden. Solfångare är ett bra komplement – den måste vara anpassad för vatten/luft.
 8. Ekvationen för uppvärmning med solfångare: En pool på 32 kvm kräver16 kvm solfångare om de vetter mot söder. Vetter de mot öster eller väster krävs 24 kvm solfångare.
 9. Motordrivna lamellskydd till poolen är bra. De sänker energiförbrukningen och erbjuder hög säkerhet.
 10. Automatiskt vattenreningssystem minskar arbetsinsatsen.
 11. Vilken belysning behövs i och runt poolen?
 12. Motionssimma? Med en jetstream kan du simma mot vattenströmmen utan att vända. Ett billigare alternativ är swim-trainer, ett elastiskt band som fästs runt midjan.

Underhållsskolan del 42: Pool på önskelistan som pdf - ladda ner och spara!

Alla regler kring poolbygget hittar du på boverket.se

Text: Tore Tobiasson 
Foto: Susanne Kronholm/Johnér
Ur Villaägaren nr2, 2017