PixelImage

Del 21: Kakel & klinker

Kakel & klinker Del 21

Med kunskap, tålamod och en gnutta mod kan du själv sätta kakel och lägga klinker i badrum, kök och tvättutrymme. Läs vad du kan göra själv – och när det är dags att ta in experterna.

Stora skador kommer av otäta golvbrunnar, felaktigt monterat tätskikt och infästningar på fel ställen. Det ska man ha i bakhuvudet när man som lekman ger sig in i våtutrymmen. Det finns dock inget som hindrar husägaren att själv renovera sitt badrum så länge man följer rådande branschregler och tätskiktstillverkarnas godkända monteringsanvisning. 

Däremot kan man klanta till det om tar genvägar, fuskar med fall, tätskikt, klämringen vid golvbrunnen och genomföringar. I sådana fall är risken stor att försäkringsbolaget nekar husägaren ersättning vid en vattenskada. Badrum och tvättutrymmen är farliga områden. Där utsätts golv, väggar och golvbrunnen ständigt för fukt. Har då tätskiktet i duschhörnet spruckit på grund av okunskap är risken stor att man kommer att behövas riva allt med tiden. Kaklet över diskbänken i köket utsätts däremot inte för samma vattenbelastning. Därför räcker det med att måla primer på ytan innan man kaklar. 

Är man osäker på den egna händigheten kan det vara en fördel att börja träna genom att lägga mosaik i entrén, sätta kakel ovanför diskbänk och spis, stengolv i köket och klinker i tvättkällaren som har betonggolv och tillskjutande fukt. Där behöver golvet nämligen inte fuktspärras. Att kakla ett badrum däremot kräver en annan planering. Ska vatten, elledningar och avloppsrör bytas eller flyttas? Vilken typ av golvvärme ska det vara? Måste golv och väggar förstärkas och golvbrunnen bytas? Det är svårt att komma undan att anlita både elektriker, golvläggare och rörmokare i ett badrum. Tänker man till exempel flytta en elledning då är man tvungen att anlita en elektriker.

En badrumsrenovering tar lätt tre gånger så lång tid som man räknat med eftersom den innehåller många moment, okända problem och det är sällan hantverkaren kan komma direkt när man ringer dem. Trygga råd från proffset Vad ska man då tänka på när man bröstar upp sig och ger sig i kast med kök, badrum och tvättutrymme? Lasse Olsson som har varit kakelsättare i 25 år har ett trygghetsråd till alla som ger sig på våtrum som tvättrum och badrum:

– Vill du sova gott om natten anlitar du en GVK-ansluten golvläggare som spacklar fallet åt dig och klistrar en godkänd tätskiktsplastmatta på golv och väggar. Därefter är det bara att börja lägga klinkerplattorna eller sätta kaklet på badrumsväggen. Sedan det här plastmattssystemet kom för fem år sedan har jag lagt ut alla fall- och tätskiktsjobb på golvläggare. Det gör att jag också sover gott om natten, säger han.

På GVK:s (Golvbranschens Våtrumskontroll) hemsidan hittar man vilka varumärken som har godkänd tätskiktsmatta, tätskiktsfolie eller vätskebaserad tätskiktsmassa. Innan man börjar sätta plattorna rekommenderar Lasse Olsson att man tar sig tid och räknar ut exakt hur klinkern ska läggas på golvet och kaklet sättas på väggarna.

– Jag vet hur sista kakelplattan kommer att se ut innan jag börjar. Det skapar ett arbetslugn, säger han

Vill du veta mer?

Så kaklar du