PixelImage

Del 5: Skötselråd för insidan

Del 5: Skötselråd för insidan

Lär dig sköta om ditt hus. Från kylskåpsrengöring till brandsläckarkoll – nu är bästa tiden att ägna sig åt hemmets inre. Vi listar sakerna du enkelt kan göra för att ditt hus ska må bra.

Text & foto: Tore TobiassonFrån kylskåpsrengöring till brandsläckarkoll – nu är bästa tiden att ägna sig åt hemmets inre. Vi listar sakerna du enkelt kan göra för att ditt hus ska må bra.

Ditt hem blir inte bara renare och tryggare, du sparar dessutom pengar. Bocka bara av sakerna på listan över sånt som regelbundet behöver en översyn. Till exempel så minskar du värmekostnaden med upp till 2000 kr genom att byta gamla stela och trasiga tätningslister kring fönster och dörrar mot moderna, långlivade tätningslister i EPDM-gummi eller silikon.

Och dammsug kylelementen på baksidan av kyl och frys, då drar de mindre el.

– Du ökar även livslängden på dina vitvaror eftersom kompressorn inte behöver arbeta lika hårt och ofta när kylelementen är rena, säger Lars Johansson, byggnads-ingenjör på Villaägarnas Riksförbund.

Ett sätt att undvika vattenskador är att rensa badrummets golvbrunn – badvattnet riskerar inte att rinna ut över hela golvet. Se också till att göra rent handfatets vattenlås, då blir handfatet enklare att hålla fräscht.

Passa på att inspektera kallvinden, så att där inte finns några begynnande fuktskador. Du kan också dammsuga/rensa ventilerna i ytterväggarna och i skorstenen. Men för att få själva kanalerna rena får du ta in proffs.

– Man behöver rensa kanalerna ordentligt vart tionde år. Gör man inte det kan det om man har otur börja växa mögel och svamp i de dammiga kanalerna, säger Lars Johansson.

Kolla brandvarnaren
Brandvarnare och brandsläckare är ett måste i varje villa, minst en brandvarnare på varje våning ska finnas. Placera en i trapphuset för att fånga upp brandröken tidigt.

I köket är det bra att ha en brandfilt för att kunna kväva en brand i grytorna. Börjar olivoljan brinna – släck inte med vatten! Det orsakar en livsfarlig explosion där het brinnande olja sprids i köket istället för att släckas.

I köket bör du även kontrollera att avloppsslangen under diskbänken inte har sprickor eller är klämd. Det händer att utloppsslangarna går sönder och då töms allt diskvatten ut i skåpet. Genom att hålla kylskåpets avrinningshål rent (det som tar hand om kondensvattnet), undviker du stopp som leder till att vatten rinner ut på golvet.

– Jag använder en meterlång vajer, mitt kylskåps avrinningskanal är lång och jag behöver kunna rensa hela vägen, säger Lars Johansson.

Har du kvar oljepannan? Då bör oljebrännarens munstycke rengöras och luft- och bränsleblandningen justeras för att få en effektiv brännlåga – lågan ska vara ljusgul. En annan enkel åtgärd är att byta munstycke och rengöra bränslefiltret.

När det gäller värmepumpar så kan privatpersoner inte göra så mycket mer än att inspektera att vätskenivån (köldmediet) är som den ska.

Se upp med fukt i krypgrunden
Har ditt hus krypgrund ska den inspekteras minst en gång per år, eftersom det enligt Lars Johansson är en ”riskkonstruktion”.

– Ett tips är att skaffa en hygrometer som mäter luftfuktigheten i krypgrunden. Det börjar bli farligt när luftfuktigheten är runt 70–75 procent. Billiga termometrar med fjärravläsning och inbyggd hygrometer finns ofta i prylvarushusen. Ett suveränt sätt att hålla koll på krypgrund eller vind!

Checklista! Så håller du husets inre i toppform. 

Ladda ner Hushandboken, del 5 för "Skötselråd för insidan"

Ur medlemsmagasinet Villaaägaren nr 5-09
Text & foto: Tore Tobiasson