PixelImage

Del 6: Tapetsera & måla steg för steg

Del 6: Tapetsera & måla steg för steg

Vill du få en ny stil i ditt hem? En omtapetsering eller ett färgbyte på väggen är ett oslagbart sätt att förändra känslan! Här är knepen som underlättar jobbet.

Detta behöver du för att tapetsera:

 1. Bredspackel 35 cm.
 2. Tvättsvamp.
 3. Tapetborste.
 4. Tapetkniv med brytblad.
 5. Roller till tapetklistret.
 6. Tumstock.
 7. Kortpass, långpass eller lod (ej med på bilden) för att få första våden rak.

Planering är A och O för att göra ett gammalt och slitet rum till ett nytt och fräscht. Första frågan är: ska hela rummet tapetseras eller vill du bara ha en fondvägg med tapet? Därefter börjar nöjet att välja rätt tapet, innan det är dags att ta itu med förarbetet.

Sitter den gamla papperstapeten perfekt kan du nästan tapetsera med en gång. Dessvärre är det sällan så, och ofta måste du ändå skära bort den tapet som går ut på golv- och taklist – annars travas lagren ovanpå varandra på listerna som ”pannkakor”.

Bort med gamla skarvar

 • Tapetskarvar (trådskarvar) som ligger omlott på väggen skärs bort och spacklas jämna med t ex snabbspackel – eller sandpappras ner. Även blåsor skärs bort och spacklas. Genom att sandpappra tapetytan lätt ökar vidhäftningen.
 • Tänker du måla alla lister och foder är det nu det ska göras, det ger bättre resultat än att vänta till efter omtapetseringen. En annan sak att tänka på är att strömbrytare och strömuttag helst ska skruvas bort – men glöm inte att stänga av strömmen först.
 • Om den gamla tapeten exempelvis är av vinyl måste den tas ner. Strukturtapet som inte är spaltbar (dvs att ytskiktet kan dras av) bredspacklas till en slät yta.
 • När underarbetet är klart är det dags för nästa steg. Ett långt köksbord kan fungera som tapetbord – annars finns det billiga i kartong att köpa.

Rullarna ska ha samma nummer

 • Kolla att alla tapetrullar har samma produktionsnummer, annars finns risk för färgvariation. Läs även anvisningarna som medföljer, om hur länge den limmade tapeten ska dra innan den sätts upp och vilken typ av tapetklister som ska användas.
 • Skär till våderna och numrera dem om de har mönsterpassning. Se till att ha ca 5 cm extra marginal både upp- och nedtill på tapeten. Extrabiten skärs sedan bort med hjälp av bredspackel.

Börja tapetsera vid ett fönster

 • Tapetklistret rollas på från vådens mittlinje och snett utåt kanterna. Börja vid ett fönster och använd pass eller lod för att se till att första våden hamnar lodrätt. Loda om vid varje dörr, fönster och hörn.
 • Hörn: är det 30 cm till hörnet skärs tapeten drygt 31 cm bred med tapetlinjal så att den går in 1 cm på nästa vägg. Är det mönstertapet så lodar man in biten som blev över. När våden är uppe, arbeta med tapetborsten uppifrån och ner och från mitten och utåt kanterna.
 • När tapeten är på plats, skär av den vid listerna med hjälp av bredspackel och tapetkniv.
 • Är du inte en van tapetserare – limma en tapetvåd i taget. Det blir mindre stressigt så!

Ladda ner tidningsartikeln "Tapetsera och måla"

Länkar

www.tapet.se
www.sveff.se

Artikeln är hämtad ur medlemsmagasinet Villaägaren nr 1-10
Text: Tore Tobiasson
Foto: Lisa Björner/Folio